Mexikóban is gyártani fogják a Szputnyik V-t

külföld
2021 április 28., 21:29

Mexikóban is elkezdik gyártani a Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát - közölte szerdán moszkvai közös sajtótájékoztatóján Szergej Lavrov orosz és Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter. Az oltóanyag termelése már májusban megkezdődhet.

Mexikóban eddig a brit-svéd AstraZeneca és a Cansino Biologics Inc (CanSinoBIO) kínai gyártó készítményének ampullákba töltését végezték a hazai igények kielégítésére és a latin-amerikai térség ellátására.

Mexikó január végén 24 millió dózist rendelt a Szputnyik V oltóanyagból. Az ország 126 millió lakosának nagyjából 4,7 százalékát oltották be eddig az országban már jóváhagyott öt vakcina valamelyikével.

Az amerikai kontinensen elsőként Argentína kezdte meg a Szputnyik V gyártását. A legnagyobb lélekszámú dél-amerikai országban, Brazíliában azonban a helyi egészségügyi hatóság egyelőre nem hagyta jóvá a szer ottani alkalmazását.

Az RDIF szerint a Szputnyik V használatát eddig a világ 62 országában engedélyezték. Az Orosz Közvetlen Beruházási Alap emellett számos országgal, többek között Indiával, Kínával, Szerbiával és Dél-Koreával írt alá megállapodást a vakcina helyi gyártásáról. Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter szerdán közölte, hogy

Törökország 50 millió ampullát rendelt a vakcinából, amelynek első szállítmányait májusban várják. A teljes megrendelt mennyiségnek pedig fél év alatt kell megérkeznie.A több mint 144 milliós lakosú Oroszországban a hivatalos adatok szerint eddig 12,1 millió ember kapta meg a Covid-19 elleni vakcina első adagját, mintegy 7,7 milliót közülük pedig már mindkettővel beoltottak. (MTI)

Kiemelt videóink