A Magyar Orvosi Kamara elnökségének titkára szerint később kellene nyitni

Egészségügy
2021 április 29., 13:35

Svéd Tamás intenzív terápiás főorvos, a Magyar Orvosi Kamara elnökségének titkára a 168 Órának adott interjúban azt mondta: örvendetes, hogy egyre többen vannak beoltva, de ahhoz, hogy visszakaphassuk a korábbi életünket, a védettek nagyobb aránya kellene, a megkezdődött lazítások miatt viszont attól tart, jöhet egy negyedik hullám.

Svéd szerint „megint fordítva ülünk a lovon, nem úgy zajlik a nyitás, ahogyan azt célszerűnek látnánk, mert ahhoz, hogy az egészségügy fellélegezhessen, később kellett volna nyitni”. A főorvos szerint nagy baj, hogy vannak tényezők, amikkel nem tudunk pontosan számolni, egy lehetséges új mutáció bármikor boríthatja a terveket.

Vendégek ülnek egy söröző teraszán Nyíregyháza belvárosában 2021. április 24-én.
photo_camera Vendégek ülnek egy söröző teraszán Nyíregyháza belvárosában 2021. április 24-én. Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Azt is mondta, hogy ha esetleg a járvány hirtelen elmúlna, az egészségügyben dolgozók akkor sem pihenhetnének, mivel rögtön azzal a rettenetes mennyiségű beteggel kellene foglalkoznunk, akikre a járvány alatt nem jutott idő/energia.

Svéd szerint több tényező hatása, hogy lakosságarányosan Magyarországon halnak meg a legtöbben: a magyar lakosságnak rossz az általános egészségi állapota, és erre jött rá, hogy „egy nem igazán felkészült egészségügyre zúdult rá a pandémia, tetézve azzal, hogy az utóbbi években többek közt éppen a járványügyi szervezés és védekezés rendszerét bontották vissza”. Azt is mondta, hogy a járványkezelés egyik legnagyobb hiányossága, hogy nincs transzparencia. (168 Óra)