Exkluzív interjú Gulyás Gergellyel

április 29., csütörtök 11:21

Ismét kihasználtuk a hétről hétre adódó lehetőséget, és kérdéseket tettünk fel Gulyás Gergelynek. Ez hónapok óta csak írásban lehetséges, a kormányinfón az egy nappal előre beküldött kérdésekből szelektálnak: a szóvivő felolvas, a miniszter válaszol. Gulyás ezúttal is állta a sarat, kérdéseinket és a rá adott válaszokat interjú formában közöljük:

444: Miért nem egészítették ki vagy vonták vissza a hétvégén közzétett vakcinatáblázatot, miután Karikó Katalin és más magyarországi szakértők is tudománytalannak, félrevezetőnek nevezték?

Gulyás Gergely:

444: Nem tartanak attól, hogy ez a táblázat megalapozatlanul ébreszt bizalmatlanságot a Pfizer vakcinájával szemben?

Gulyás Gergely:

444: Mikor hozzák nyilvánosságra a vakcinák hatékonyságáról szóló kutatás részletes eredményeit?

Gulyás Gergely:

444: Mi a magyarázat arra, hogy Orbán Viktor fél éve még rendszeresen összehasonlította a magyar koronavírusos halálozási adatokat más országokéval, mostanra viszont azt kommunikálják, nincs értelme ilyen összehasonlításoknak?

Gulyás Gergely:

444: Minden kutatás szerint hetekre van szükség, mire erős immunválaszt vált ki egy dózis védőoltás. Miért küldik ki mégis a vakcinaigazolványt kilenc nap után, miért nem várnak többet?

Gulyás Gergely:

444: Az igazolványról szóló rendelet első, februári változata alapján még a második oltás után postázták volna. Miért módosították úgy, hogy már az első oltás után kiküldik?

Gulyás Gergely:

444: Mi indokolja, hogy az igazolvány birtokában maszk nélkül lehet majd zárt térbe, tömegbe menni? Nincs bizonyíték rá, hogy az oltottak ne terjeszthetnék a vírust, még ha védettek is.

Gulyás Gergely:

444: Mi a magyarázat arra, hogy négymillió oltott után már maszk nélkül is lehet látogatni sportrendezvényeket, de továbbra sem lehet olyan családi rendezvényeket, például esküvőket tartani, amin tíz főnél többen vesznek részt?

Gulyás Gergely:

444: Mikor lehet újra látogatni az idősotthonok lakóit, akik már rég be vannak oltva?

Gulyás Gergely:

444: Az a több tízezer Erasmusos diák, európai önkéntes vagy olyan munkavállaló, akik a fizetésüket külföldről kapják, ezért nincs TAJ számuk, hogyan és mikor tud regisztrálni az oltásért?

Gulyás Gergely:

444: Mi a magyarázat arra, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság nem válaszol érdemben a közérdekű adatkérésre, csak elküldi a koronavirus.gov.hu linkjét, ahol egyetlen kért adat sem található meg?

Gulyás Gergely:

444: Mikor lehet újra személyesen kérdezni a kormányinfón?

Gulyás Gergely: Reméljük, minél előbb.

(Arról, hogy ezen kívül mi hangzott még el a kormányinfón, külön cikkben számoltunk be.)