Maradhat a helyén a Szabolcs utcai hajléktalankórház, amíg nincs más megoldás

Budapest
2021 április 29., 19:03
A Szabolcs utcai hajléktalankórház kórháznak lett kialakítva, de nem kórházat költöztetne a helyére a kormány.
photo_camera A Szabolcs utcai hajléktalankórház kórháznak lett kialakítva, de nem kórházat költöztetne a helyére a kormány. Fotó: Győri Péter/Facebook

A 24 írt arról, hogy a múlt héten megalakult egy munkacsoport, hogy rendezzék a Szabolcs utcai Hajléktalan Egészségügyi Centrum helyzetét. Fónagy János államtitkár és Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos a kormányt, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és Zakar Gergely, a BMSZKI igazgatója pedig a Fővárosi Önkormányzatot képviseli benne.

A lap megkérdezte, hogy mit jelent a munkacsoport „határozatlan idejű működése”, maradhat-e a helyén a hajléktalankórház június 30. után is, amikor lejár a bérleti szerződése. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta: „Reméljük, hogy gyümölcsöző megoldást tudnak találni a helyzetre, és akkor az állam a saját tulajdonában álló negyedik épületszárnyat is fel tudja újítani. Ha nem, akkor tudomásul vesszük.”

A lap úgy tudja, hogy a munkacsoport azon dolgozik, hogy a főváros csereingatlant adjon az államnak a néhány éve felújított kórházépületért cserébe, és egy forrás azt mondta: a választásokig biztos nem kell költözni.

A tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tavaly nyáron mondta fel a hajléktalanellátó intézmény bérleti szerződését, amint megtehette, azóta munkálatok is folynak a telken. Gulyás azt mondta a kormányinfón, 3 épületet mindenképp felújítanak, az egyikbe az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet költözhet. Így felszabadulna egy értékes, Habony Árpád köreihez tartozó belvárosi épület. Azt még nem tudni, a kórházépületbe melyik állami szerv menne. (24)