Tűzszünetben állapodott meg a kirgiz és a tádzsik külügyminiszter

háború
2021 április 29., 16:47

Tűzszünetben állapodott meg a kirgiz és a tádzsik külügyminiszter, miután tárgyalt a két közép-ázsiai ország között egy vitatott hovatartozású határ menti területen kialakult fegyveres konfliktus lezárásáról.

A kirgiz külügyminisztérium közölte, hogy a fegyvernyugvás helyi idő szerint 20 órakor lép hatályba. A felek megállapodtak a határhoz vezényelt erők visszavonásáról is.

Ruszlan Kazakbajev kirgiz külügyminiszter korábban közölte, hogy különböző diplomáciai szinteken, ezen belül a dusanbei nagykövetségen keresztül is folynak a tárgyalások Tádzsikisztánnal a határincidenssel kapcsolatban.

Tüntetés a konfliktus megoldásáért Kirgizisztán fővárosában, Biskekben 2021. április 29-én.
photo_camera Tüntetés a konfliktus megoldásáért Kirgizisztán fővárosában, Biskekben 2021. április 29-én. Fotó: Tabyldy Kadyrbekov/Sputnik via AFP

Kazakbajev és a tádzsik hivatali kollégája, Szirodzsiddin Muhriddin is tárgyalást kezdett a fegyveres konfliktus lezárásáról.

A kirgiz határőrség korábban arról számolt be, hogy Kirgizisztán és Tádzsikisztán is erősítést küldött a konfliktus térségébe. „A kirgiz-tádzsik határ teljes hosszában, mindkét oldalon az élőerők és hadfelszerelések összevonása figyelhető meg” – írták. A tájékoztatás szerint a tűz alá került kirgiz határőrség különleges alakulata elfogta a tádzsik határőrök egyik alegységét a szomszédos állam területén.

A kirgiz államfő szóvivője szerint a kirgiz és tádzsik miniszterelnök az Eurázsiai Gazdasági Unió Kazanyban zajló csütörtöki kormányközi tanácskozása után szintén összeül megvitatni a kialakult helyzetet.

Az összecsapások szerda este törtek ki az északnyugat-tádzsikisztáni Szughd és a dél-kirgizisztáni Batken tartomány közötti határ mentén egy víztározó és szivattyúállomás miatt, amit mindkét ország magának követel.

Rizsföldek a kirgizisztáni Batken tartományban 2016. június 25-én.
photo_camera Rizsföldek a kirgizisztáni Batken tartományban 2016. június 25-én. Fotó: Tabyldy Kadyrbekov/Sputnik/Sputnik via AFP

A kirgiz egészségügyi minisztérium szerint az összecsapásokban eddig 2 ember halt meg, és 26-an megsebesültek, illetve 850 embert kimenekítettek a harcok elől.

Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 980 km hosszú. A Szovjetunió összeomlása után több tucat határ menti térség hovatartozása vált vita tárgyává, és időnként összetűzések törnek ki helyi lakosok között. (MTI)