Összecsaptak a kirgiz és a tádzsik erők egy víztározó miatt

Legalább 13 ember megsebesült a lövöldözésben, ami a kirgiz és a tádzsik biztonsági erők között alakult ki, miközben a két ország lakosai kövekkel dobálták egymást a két ország közötti, vitatott hovatartozású szigeten található víztározó miatt – közölték a közép-ázsiai országok hatóságai.

Az összecsapások szerda este törtek ki az északnyugat-tádzsikisztáni Szughd tartomány és a dél-kirgizisztáni Batken tartomány közötti határ mentén egy víztározó és szivattyúállomás miatt, amit mindkét ország magának követel.

Rizsföldek a kirgizisztáni Batken tartományban 2016. június 25-én.Fotó: Tabyldy Kadyrbekov/Sputnik/Sputnik via AFP

A két ország biztonsági ügynökségei szerint a határ mentén élő kirgiz és tádzsik lakosok kövekkel kezdték el egymást dobálni, majd ez odáig fajult, hogy lövöldözés alakult ki a biztonsági erők között.

A kirgiz állambiztonsági bizottság azzal vádolta a tádzsik felet, hogy aknavetőkkel lőtte a víztározót, míg a tádzsik hatóságok azt állították: a létesítmény hozzájuk tartozik, a kirgiz hatóságok pedig tüzet nyitottak a tádzsik határőrökre.

Tádzsikisztán szerint az összecsapásokban megsebesült 9 embere, Kirgizisztán pedig 4 sebesültről adott hírt.

Frissítés: Tűzszünetben állapodott meg a kirgiz és a tádzsik külügyminiszter. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó