Összecsaptak a kirgiz és a tádzsik erők egy víztározó miatt

háború
2021 április 29., 12:31

Legalább 13 ember megsebesült a lövöldözésben, ami a kirgiz és a tádzsik biztonsági erők között alakult ki, miközben a két ország lakosai kövekkel dobálták egymást a két ország közötti, vitatott hovatartozású szigeten található víztározó miatt – közölték a közép-ázsiai országok hatóságai.

Az összecsapások szerda este törtek ki az északnyugat-tádzsikisztáni Szughd tartomány és a dél-kirgizisztáni Batken tartomány közötti határ mentén egy víztározó és szivattyúállomás miatt, amit mindkét ország magának követel.

Rizsföldek a kirgizisztáni Batken tartományban 2016. június 25-én.
photo_camera Rizsföldek a kirgizisztáni Batken tartományban 2016. június 25-én. Fotó: Tabyldy Kadyrbekov/Sputnik/Sputnik via AFP

A két ország biztonsági ügynökségei szerint a határ mentén élő kirgiz és tádzsik lakosok kövekkel kezdték el egymást dobálni, majd ez odáig fajult, hogy lövöldözés alakult ki a biztonsági erők között.

A kirgiz állambiztonsági bizottság azzal vádolta a tádzsik felet, hogy aknavetőkkel lőtte a víztározót, míg a tádzsik hatóságok azt állították: a létesítmény hozzájuk tartozik, a kirgiz hatóságok pedig tüzet nyitottak a tádzsik határőrökre.

Tádzsikisztán szerint az összecsapásokban megsebesült 9 embere, Kirgizisztán pedig 4 sebesültről adott hírt.

Frissítés: Tűzszünetben állapodott meg a kirgiz és a tádzsik külügyminiszter. (MTI)