Jövő héten engedélyezheti a WHO a Sinopharm és a Moderna vészhelyzeti használatát

járvány
2021 április 30., 19:11

Három vakcina vészhelyzeti alkalmazásáról dönt jövő héten a WHO: a Moderna, a Sinopharm és a Sinovac Biotech oltóanyagairól.

Mariangela Simao, a WHO főtitkárhelyettese pénteken azt mondta, hogy ezen a héten a Moderna és a Sinopharm vizsgálatait fejezték be, jövő héten pedig a Sinovacot vizsgálják majd. Simao szerint legkésőbb jövő hét végén nyilvánosságra hozzák az értékeléseket.

A WHO vészhelyzeti engedélye egyrészt azt jelzi a nemzetek egészségügyi hatóságainak, hogy az adott vakcina biztonságos és hatékony, másrészt pedig ezek az oltóanyagok vehetnek részt a nemzetközi COVAX programban, amin keresztül a szegényebb országok vakcinához juthatnak.

Simao szerint azért fontos, hogy minél több vakcina legyen elérhető, mert a COVAX program vakcináinak jelentős része Indiából származott, ott viszont a jelenlegi, súlyos járványhelyzet és az oltóanyagok hiánya miatt megtiltották a vakcinák exportját.

Ha megkapják az engedélyt, a Sinopharm és a Sinovac oltóanyagai lesznek az első keleti vakcinák, melyelnek használatát a WHO támogatja.

A WHO eddig a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcinájának adta meg a vészhelyzeti engedélyt. (Reuters)