Koronavírus-számok Magyarországon 05.15.
Elhunytak + 73 Σ 29 114
Kórházban - 159 Σ 2 453
Fertőzöttek + 1 039 Σ 797 429
Tesztek + 15 500 Σ 5 622 836
Egyszer oltottak + 71 081 Σ 4 554 679

Jövő héten engedélyezheti a WHO a Sinopharm és a Moderna vészhelyzeti használatát

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Három vakcina vészhelyzeti alkalmazásáról dönt jövő héten a WHO: a Moderna, a Sinopharm és a Sinovac Biotech oltóanyagairól.

Mariangela Simao, a WHO főtitkárhelyettese pénteken azt mondta, hogy ezen a héten a Moderna és a Sinopharm vizsgálatait fejezték be, jövő héten pedig a Sinovacot vizsgálják majd. Simao szerint legkésőbb jövő hét végén nyilvánosságra hozzák az értékeléseket.

A WHO vészhelyzeti engedélye egyrészt azt jelzi a nemzetek egészségügyi hatóságainak, hogy az adott vakcina biztonságos és hatékony, másrészt pedig ezek az oltóanyagok vehetnek részt a nemzetközi COVAX programban, amin keresztül a szegényebb országok vakcinához juthatnak.

Simao szerint azért fontos, hogy minél több vakcina legyen elérhető, mert a COVAX program vakcináinak jelentős része Indiából származott, ott viszont a jelenlegi, súlyos járványhelyzet és az oltóanyagok hiánya miatt megtiltották a vakcinák exportját.

Ha megkapják az engedélyt, a Sinopharm és a Sinovac oltóanyagai lesznek az első keleti vakcinák, melyelnek használatát a WHO támogatja.

A WHO eddig a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcinájának adta meg a vészhelyzeti engedélyt. (Reuters)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.