Nagy-Britanniában már nem országos kiterjedésű a járvány

Az egyik vezető brit járványügyi szakértő szerint Nagy-Britanniában már nem országos kiterjedésű a koronavírus-járvány.

Ezt támasztja alá a BBC pénteki elemzése is, amely szerint több mint 20 millióan élnek olyan nagy-britanniai térségekben, amelyekben egész áprilisban egyetlen koronavírushoz köthető haláleset sem történt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett friss heti felmérése azt mutatta ki, hogy az Egyesült Királyság teljes lakosságához mérve egy ezrelékre csökkent a koronavírus-fertőzöttek aránya.

Tim Spector, a King's College London egyetem tanszékvezető járványtanprofesszora a Sky Newsnak pénteken azt nyilatkozta, hogy az egyetem számításai szerint Nagy-Britanniában ma már átlagosan mindössze egy a 40 ezerhez az esélye, hogy valaki megfertőződik.

Spector úgy gondolja, hogy a jelek szerint Nagy-Britannia túljutott a koronavírus-járvány országos kiterjedésű szakaszán, és olyan időszakba lép át, amelyet szélesebb lakossági körre nem kiterjedő, alacsony fertőzöttségű helyi gócok jellemeznek, általánosságban szintén alacsony fertőződési kockázattal.

A professzor hangsúlyozta, hogy a nagy-britanniai koronavírus-fertőzöttségi mutatók most már a legalacsonyabbak között vannak egész Európában, és a szűrővizsgálatokkal kimutatott új fertőződések száma továbbra is csökken, hozzávetőleg 10 százalékkal minden héten.

Spector azt mondta, tudja, hogy az emberek sok helyen továbbra is félnek kilépni az ajtón, és felkeresni a helyi pubot, de azok, akik a legalacsonyabb fertőzöttségű országrészekben élnek, és megkapták a koronavírus elleni oltást, most már sokkal lazább életvitelt folytathatnak, mint eddig.

A BBC adatelemzési vizsgálata alapján az angliai helyhatóságok 44 százaléka, a skóciai önkormányzati hatóságok 56 százaléka nem jelentett egyetlen halálesetet sem a hónap eleje óta.

Az országos átlagon belül vannak olyan területek, amelyekből sokkal hosszabb ideje nem érkezett jelentés koronavírus-fertőződésből eredő halálesetről: a több mint 260 ezer lakosú délnyugat-angliai Plymouth kikötővárosban 58 napja, Oxfordban és Maidstone-ban 60 napja nem halt meg senki Covid-19 betegségben.

Az összesítés szerint április eleje óta az egész országban kevesebb mint 600 halálesetet okozott a koronavírus-járvány. Január első négy hetében országszerte több mint 30 ezren haltak meg a betegségben.

A brit koronavírus-járvány januári csúcspontján 1,25 millió volt országszerte a koronavírus-fertőzöttek száma az ONS akkori becslése szerint. A pénteki felmérés azt valószínűsíti, hogy Angliában jelenleg 54 200 a koronavírus-fertőzöttek száma.

Ez azt jelenti, hogy 1010 lakosra jut egy fertőzött, vagyis a lakosság 0,1 százaléka hordozza a koronavírust. Ez nagyon jelentős csökkenés, hiszen a múlt heti hasonló vizsgálat 610 lakosonként mutatott ki egy koronavírus-fertőzöttet Angliában. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.