Az mRNS kutatásáról tartott előadást Karikó Katalin

Előadást tartott Karikó Katalin a Pfizer/Biontech vakcináját képező mRNS-ről a Magyar Tudományos Akadémia 194. rendes, online közgyűlésén.

Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a nem szakemberek számára nehezen összefoglalható előadásában arról beszélt, hogy 1976-ban hogyan kezdte el a kutatói pályát Magyarországon, hogyan írta a doktori disszertációját a ribonukleinsavakról (RNS), majd jutott ki Amerikába, ahol már jóval később azzal foglalkoztak, hogyan lehet a hírvivő ribonukleinsavat (mRNS) átalakítani és terápiára alkalmazni. 

Az MTA közgyűlése május 3-tól 5-ig tart, ahol az ünnepi ülésen adják át az MTA díjait is, az Akadémiai Aranyérmet és az Akadémiai Díjakat, valamint kihirdetik a Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díj 2020. évi nyertesét.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.