Eltévedt szürkebálna bolyong a Földközi-tengerben

ÁLLAT
2021 május 03., 15:25

Az utóbbi napokban többször is láttak a Földközi-tenger francia partjainál egy szürkebálnát, aminek valójában a Csendes-óceánban van a természetes élőhelye.

A nyolcméteres, nagyjából 15 hónapos állat márciusban Marokkónál bukkant fel, majd Nápoly, Róma és Genova közelében is látták. Az AFP-nek nyilatkozó szakértő szerint elképzelhető, hogy a bálna Kalifornia közelében született, majd Kanadától északra, a Beaufort-tengerben tévedt el, ahová a szürkebálnák gyakran vonulnak táplálékot keresni. Ahelyett, hogy visszatért volna a Csendes-óceánba, az Atlanti-óceánba, majd a Földközi-tengerre jutott.

photo_camera Egy éppen nem eltévedt szürkebálna Fotó: FRANCO BANFI/Biosphoto via AFP

A bálnát Bormes-les-Mimosa kikötőjének térségéből a nyílt tengerre terelték a parti őrség hajói, hogy a Gibraltári-szoroson, az Atlanti-óceán északi részén és a Jeges-tengeren keresztül visszataláljon természetes élőhelyére.

A szakértő szerint a bálna látszólag jó állapotban van, bár lefogyott, hiszen nem a földközi-tengeri táplálékkínálathoz szokott.

A szürkebálnák ritkán tévednek el, de azért nem példa nélküli esetről van szó. 2010-ben az izraeli és a spanyol partoknál észleltek egy példányt. (AFP/MTI)