Eltévedt szürkebálna bolyong a Földközi-tengerben

Az utóbbi napokban többször is láttak a Földközi-tenger francia partjainál egy szürkebálnát, aminek valójában a Csendes-óceánban van a természetes élőhelye.

A nyolcméteres, nagyjából 15 hónapos állat márciusban Marokkónál bukkant fel, majd Nápoly, Róma és Genova közelében is látták. Az AFP-nek nyilatkozó szakértő szerint elképzelhető, hogy a bálna Kalifornia közelében született, majd Kanadától északra, a Beaufort-tengerben tévedt el, ahová a szürkebálnák gyakran vonulnak táplálékot keresni. Ahelyett, hogy visszatért volna a Csendes-óceánba, az Atlanti-óceánba, majd a Földközi-tengerre jutott.

Egy éppen nem eltévedt szürkebálnaFotó: FRANCO BANFI/Biosphoto via AFP

A bálnát Bormes-les-Mimosa kikötőjének térségéből a nyílt tengerre terelték a parti őrség hajói, hogy a Gibraltári-szoroson, az Atlanti-óceán északi részén és a Jeges-tengeren keresztül visszataláljon természetes élőhelyére.

A szakértő szerint a bálna látszólag jó állapotban van, bár lefogyott, hiszen nem a földközi-tengeri táplálékkínálathoz szokott.

A szürkebálnák ritkán tévednek el, de azért nem példa nélküli esetről van szó. 2010-ben az izraeli és a spanyol partoknál észleltek egy példányt. (AFP/MTI) 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.