Nyitná a határokat az Unió, jöhetnek az oltottak

Az Európai Bizottság javaslata szerint nyártól bárki beutazhatna az Unió területére, aki érkezésekor legalább két hete megkapta valamelyik, az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcina második adagját. 

Sőt, azokból az országokból, ahol éppen kevésbé súlyos a fertőzéshelyzet, akár oltás nélkül is beengednék az embereket. Konkrétan azt vizsgálnák, hogy a megelőző két hétben meghaladta-e a 100-at a százezer lakosra jutó új fertőzöttek száma (eddig 25-nél húzták meg a határt). 

A Berlin-Brandenburg repülőtérFotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

A tagállamok emellett fenntarthatnák a tesztelésre vagy karanténra vonatkozó szabályaikat, de a lapnak nyilatkozó bizottsági forrás azt reméli, ezektől is hamarosan megszabadulhatunk. A tagállamok bármikor beutazási tilalmat hirdethetnének egy-egy országgal szemben, ha hirtelen romlik a járványhelyzet, vagy új variáns jelenik meg.

A Guardian szerint a lazább szabályozást legkésőbb júniusban léptetnék életbe. A javaslatot a kormányfőkből álló Európai Tanácsnak kell megvitatnia.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.