Visszautasítja az Egyesült Arab Emírségek 225 ezer eurós kitüntetését Jürgen Habermas

filozófia
2021 május 03., 05:07

A 91 éves német filozófus-szociológus a Spiegel kritikájára reagálva úgy döntött, mégsem fogadja el az Egyesült Arab Emírségek kitüntetését, a Sheikh Zayed Könyvdíjat, ami 225 ezer euróval járt volna.

Jürgen Habermas
photo_camera Jürgen Habermas Fotó: ARNE DEDERT/dpa Picture-Alliance via AFP

A lap azt kifogásolta, hogy Jürgen Habermas ezzel az emírség propagandaeszközévé válna. Hiszen a közel-keleti olajmonarchiában nem érvényesülnek azok az elvek, amiket Habermas az életművével képviselt: egy modern megfigyelőállamot tartanak fenn, hiányzik a kritikus nyilvánosság, nincsenek szabad választások és az egyenlő bánásmód sem érvényesül, a külföldi vendégmunkások pedig teljes kiszolgáltatottságban élnek. Ráadásul 2015-ben pont ugyanezt a díjat kapta meg verseiért az év kulturális személyiségeként Dubaj emírje, Mohammed bin Rashid Al Maktoum is, akinek a lánya nemrég arról beszélt egy kétségbeesett videóüzenetben, hogy évek óta bezárva tartják, mert meg akart szökni. Azóta sem tudni, hogy életben van-e még. „Egy olyan emberrel szeretne Jürgen Habermas egy sorban állni, aki fogva tartja a lányát?” - tette fel a kérdést a Spiegel.

A filozófus először azt mondta, hogy bár kezdetben bizalmatlan volt, de a díj elfogadása előtt tájékozódott a díjadóról. Majd a kritikus cikk megjelenése után, vasárnap jelezte, hogy mégis visszautasítja a díjat, mert rájött, hogy az milyen szoros összeköttetésben áll az ottani politikai rendszerrel. Elismerte azt is, hogy rossz döntést hozott, amikor először elfogadta a Sheikh Zayed Könyvdíjat. (Spiegel/Deutsche Welle)