Az EU tagállamai több mint 2000 bevándorló halálát okozták a járvány alatt

külföld
2021 május 05., 10:45

Az EU tagállamai legalább 40 000 menedékkérőt szorítottak vissza illegális módszerekkel Európa határairól a világjárvány idején, ami miatt több mint 2000 ember vesztette halálát, derül ki a Guardian felméréséből.

A koronavírus-járvány kitörése után az európai országok szisztematikusan szorították vissza a menekülteket kérőket, és sokszor brutális módszereket alkalmaztak a szállításuk vagy fogva tartásuk során. A Guardian elemzése az ENSZ és a civil szervezetek által közzétett jelentéseken alapszik.

2020 januárja óta, miután Európa a koronavírus miatt lezárta határait, Olaszország, Málta, Görögország és Horvátország azért fizet nem európai országoknak, hogy tartóztassák fel a menekültek hajóit már a tengeren. Azonban ennek során már többször jelentettek olyan eseteket, amikor a határokon megvertek, kiraboltak, meztelenre levetkőztettek vagy a tengeren hagytak embereket.

De nem csak a nem európai, hanem az uniós országok is brutálisan léptek fel, hogy visszaszorítsák a bevándorlókat. Például Horvátország is erőszakosabbá vált a menekültek visszaszorításában, a Dán Menekültügyi Tanács (KDK) szerint közel 18 000 migránst taszítottak vissza Boszniába a járvány alatt 2020-ban. Az elmúlt másfél évben a Guardian összegyűjtötte azoknak a migránsoknak a tanúvallomásait, akiket állítólag a horvát rendőrség tagjai megkorbácsoltak, kiraboltak, szexuálisan bántalmaztak. Néhány migráns elmondása szerint a rendőrök vörös kereszteket festettek a fejükre, mondván, hogy ez a koronavírus elleni gyógymód.