Döntött a Facebook, felfüggesztve marad Donald Trump profilja

INTERNET
2021 május 05., 13:53

A Facebook felügyelőbizottsága szerdán úgy döntött, hogy fenntartja Donald Trump Facebook- és Instagram-profiljának felfüggesztését. Trump e két közösségimédia-oldalát azután zárolták, hogy a választási csalásról szóló alaptalan posztjai és a Capitoliumnál történő eseményekre reagáló, január 6-i üzenetei erőszakra buzdítottak és legitimálták azt.

A felügyelőbizottság egyetértett azzal, hogy Trump megnyilvánulásai súlyosan megsértették a Facebook felhasználói szabályzatát, és azáltal, hogy támogatását fejezte ki a Capitoliumot megtámadó csőcselék felé, legitimálta az erőszakot egy olyan helyzetben, ami közvetlenül emberéleteket veszélyeztetett. Ezért utólag is helyesnek ítélték a felfüggesztését.

Donald Trump továbbra sem szólalhat meg a legnagyobb közösségimédia-platformokon.
photo_camera Donald Trump továbbra sem szólalhat meg a legnagyobb közösségimédia-platformokon. Fotó: SAUL LOEB/AFP

Ezenkívül elutasították a Facebook kérését, és nem támogatják a Trumpra kivetett határozatlan idejű büntetést. A bizottság tagjai szerint ugyanis ezt tiszta kritériumok nélkül találták ki, és kizárólag a Facebook belátására bízta, hogy mikor szüntesse meg vagy tartsa fenn azt, anélkül, hogy a többi felhasználó vagy külső megfigyelő átláthatná ezeket a feltételeket.

Felszólították a techóriást, hogy hat hónapon belül értékeljék újra a a határozatlan idejű felfüggesztést, és a szokásos, mindenki által hozzáférhető szabályzatával összhangban határozzon meg olyan büntetést, ami a szabályszegés súlyosságával arányos. A felügyelőbizottság javaslatokat is tett a Facebooknak hasonló esetekre vonatkozóan, többek közt ezeket:

  • A jövőben, ha egy államfő vagy magas rangú kormánytag többször is olyan üzeneteket posztol, amelyek kárt okozhatnak másokban, a Facebook vagy függessze fel a profilt meghatározott időre, vagy törölje azt.
  • A Facebook szabályainak biztosítania kellene, hogy amikor egy befolyásos felhasználót időkorláttal függeszt fel, annak lejárta előtt értékelik a károkozás kockázatának mértékét. Akik továbbra is kockázatot jelentenek, azoknak a profilját ne állítsák vissza.
  • A Facebook vezessen be új irányelveket a krízishelyzetek kezelésére vonatkozóan.