Koronavírus-számok Magyarországon 05.11.
Elhunytak + 99 Σ 28 792
Kórházban - 102 Σ 3 282
Fertőzöttek + 493 Σ 792 879
Tesztek + 6 513 Σ 5 545 305
Egyszer oltottak + 40 314 Σ 4 346 089

Japánban meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet, bajban lehet az olimpia

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A Reuters beszámolója szerint a japán kormány arra készül, hogy meghosszabbítja a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet Tokió és a többi nagyváros körüli régiókban is. Ez a lépés a hírügynökség szerint erősen megkérdőjelezné, hogy meg tudják-e rendezni a tavalyról az idei nyárra halasztott olimpiát. 

A japán sajtó értesülései szerint a kormány illetékesei hajlanak arra, hogy négy prefektúrában is fennmaradjon a veszélyhelyzet, mely jelenleg május 11-éig van kihirdetve. A veszélyhelyzet kiterjesztése ugyanakkor nagyon nehéz helyzetbe hozná az elvben július 23-án induló olimpia szervezőit. 

Kísérleti jelleggel megrendezett félmaratonFotó: ISSEI KATO/AFP

Arról, hogy mennyivel hosszabbíthatnák meg a veszélyhelyzetet, nem közöltek részleteket, de Oszaka prefektúra kormányzója szerint 3-4 hétre is szükség lehet a járvány jelenlegi állapota miatt. 

A veszélyhelyzet idején a nagyvárosokban az alkoholt is árusító éttermeknek és bároknak zárva kell tartaniuk, ahogy a moziknak és a bevásárlóközpontoknak is, és sporteseményeket se lehet nézőként látogatni. Az már korábban eldőlt, hogy külföldi szurkolók nem lehetnek majd jelen az idei olimpián. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.