Varga Mihálynak 400 millió forintot kell elkülönítenie a Fudanra

belföld
2021 május 05., 14:51

A Fudan Egyetemért egy állami tulajdonú zártkörűen működő részvénytársaság lesz a felelős, és e társaság részére a kormány több száz millió forintot csoportosít át - írja a május 4-i Magyar Közlöny alapján a Telex.

A Budapesti Diákváros megvalósításával összefüggő intézkedésekről szóló kormányhatározatban többek közt az áll, hogy a Fudan Egyetem és a Diákváros előkészítését és megvalósítását a kormánybiztos, vagyis Palkovics László egy „100%-ban állami tulajdonú, zártkörűen működő részvénytársaság” útján látja majd el. A kormányrendelet felszólítja Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy a társaság alapítására és finanszírozására különítsen el 400 millió forintot az éves költségvetésből.

Így nézne ki a Budapest Diákváros a norvég tervező cég elképzelése szerint, aminek a nagy része a Fudané lenne.
photo_camera Így nézne ki a Budapest Diákváros a norvég tervező cég elképzelése szerint, aminek egy része a Fudané lenne. Illusztráció: Snøhetta - ZOA Studio

Emellett a kormányrendeletben az is szerepel, hogy „a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési terület kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje”. Csakhogy annak a 13 hektáros területnek, ahol megépülne az egyetem, jókora része Ferencváros tulajdona, tehát ezzel egyelőre nem világos, mit terveznek. Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely is úgy nyilatkozott korábban, hogy nem fogják átadni ezeket a területeket a kínai egyetemnek.

A Fudan-sztori hátteréről a Direkt36-os Panyi Szabolcs írt tényfeltáró anyagot Kínai hitelből készül a magyar felsőoktatás óriásberuházása címmel, majd a Magyar Jeti Mi fizetünk azért a Kínai Kommunista Pártnak, hogy legyen egy egyetemük az EU-ban című adásában is foglalkoztunk vele részletesen.