A kormány meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot

lakhatás
2021 május 06., 07:53

Bár az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának kormánypárti többsége 2021. március 23-án elutasította a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására vonatkozó törvényjavaslatot, a szerdai közlönyből kiderül, mégis meghosszabbítják.

A moratórium április 30-án járt le, de a veszélyhelyzet megszűnéséig, tehát várhatóan legalább őszig mégsem lesznek kilakoltatások. A rendelet értelmében ingatlan kiürítése iránt, azzal összefüggésben intézkedni, valamint ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt lefolytatni a veszélyhelyzet megszűnését követően lehet azzal, hogy az intézkedés, eljárási cselekmény lefolytatására, a halasztásra, a jegyző értesítésére vonatkozó határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon újrakezdődik.

A végrehajtó a természetes személy adós lakóingatlanának árverezése iránt – az ingatlan árveréséről szóló hirdetmény közzététele iránt – legkorábban a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon intézkedhet.

A végrehajtó a természetes személy adós lakóingatlanának folyamatos árverezése kapcsán a lakóingatlanra érkező vételi ajánlatot tenni kívánó árverező felhasználói nevének és jelszavának aktiválása iránt legkorábban a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon intézkedhet.