Életfogytiglant kapott a két amerikai fiatal, akik megöltek egy olasz rendőrt

külföld
2021 május 06., 04:14

Szerdán hozott ítéletet a bíróság két amerikai turista ügyében, akik 2019 nyarán késeltek halálra egy rendőrt Olaszország fővárosában, mindketten életfogytiglant kaptak - írja a Reuters.

Finnegan Lee Elder, aki 19 éves volt a bűncselekmény idején, beismerte, hogy megkéselte Mario Cerciello Regát, míg barátja, az akkor 18 éves Gabriel Christian Natale-Hjorth egy másik rendőrtiszttel viaskodott.

Finnegan Lee Elder 2020. május 5-én, a bíróság ítélethozatala után.
photo_camera Finnegan Lee Elder 2020. május 5-én, a bíróság ítélethozatala után. Fotó: TIZIANA FABI/AFP

A két fiatal azt állította, önvédelemből cselekedtek, mert azt hitték, a két rendőr, akik nem viseltek egyenruhát, valójában bűnözők, akik egy sikertelen drogvásárlás után próbálták elkapni őket. A bíróságot nem sikerült meggyőzniük.

Olaszországban az életfogytiglan a legsúlyosabb büntetés, jó magaviselet esetén az elítéltek 21 év után kérhetik feltételes szabadlábra helyezésüket. Az amerikaiak ügyvédei azonnal bejelentették, hogy fellebbeznek az ügyben.

Finnegan Lee Elder és Gabriel Natale-Hjorth a gyilkosság idején Rómában nyaraltak éppen, és úgy döntöttek, kokaint szeretnének venni. Meg is kérdeztek erről egy férfit az utcán, aki azt állította, hogy neki nincs, de ismer egy árust. A férfi javaslata alapján a két fiatal felkereste az árust, aki viszont aszpirint adott nekik kokain helyett. Amikor az amerikaiak erre rájöttek, visszamentek a vásárlás helyszínére, de az árus már nem volt ott, csak az a férfi, aki őt ajánlotta, ezért úgy döntöttek, őt rabolják ki.

El is vették a férfi hátizsákját, és azt mondták, akkor adják vissza neki, ha 100 eurót és egy gramm kokaint ad érte cserébe. Másnapra beszélték meg a találkozót, de a férfi két civil ruhás rendőrrel jelent meg, akik rögtön elmondták, hogy rendőrök, Elder Finnegan Lee ennek ellenére egyiküket tizenegyszer megszúrta. A rendőr belehalt sérüléseibe.

Natale-Hjorth először azt mondta a rendőrségen, hogy nem vett részt a gyilkosságban, és hogy nem tudta, hogy a barátjának fegyvere volt. Később azonban megtalálták az ujjlenyomatait azon a tetőpanelen, ahova a gyilkos fegyvert rejtették. Az olasz törvények szerint bárki, aki akár közvetetten részt vesz gyilkosságban, szintén gyilkosság miatt áll bíróság elé.