Hol lehetnek még tartalékok a nagyon belassult oltási programban?

járvány
2021 május 06., 16:50

Az EU-s közös beszerzésnek és a keleti vakcinavásárlásoknak köszönhetően elértünk abba az ideális állapotba, hogy aki akar, az simán tud időpontot foglalni valamelyik oltópontra, besétál, és be is oltják. Már amennyiben mindegy neki, hogy mivel oltják.

Hogy sokaknak nem mindegy, azt két adat is elég fényesen bizonyítja. A regisztráltak száma valahol 4,7 millió körül van - pontos, követhető adatsort erről sem publikál az operatív törzs -, de tegnapig ennél 550 ezerrel kevesebb (4 153 038) ember kapta meg az első oltását. Ők nem rohanták meg az oltópontokat.

Az elmúlt 4 napban - amikor a kínai vakcinára és az AstraZenecára lehetett bejelentkezni - összesen 88 834-en kapták meg az első oltásukat. Összehasonlításul: a múlt pénteki Pfizer-napon az online időpontfoglalási rendszer összeomlása ellenére, akár többórás sorban állást is bevállalva egyetlen napon 109 587-en adatták be az első vakcinájukat.

link Forrás

A plafont elvileg még nem értük el. A KSH hetente publikál közvélemény-kutatást arról, hogy a 15-74 évesek körében hányan adatták már be vagy tervezik beadatni az oltás, mennyien bizonytalanok, és hány százalék mereven elutasító.

Az oltást elutasítók száma apránként, de folyamatosan csökken. Jelenleg 18 százalék.

64,8 százalék tervezi vagy már be is adatta valamelyik vakcinát, és van 14,7 százalék, aki a talánt jelölte meg. Ez a kettő összesen 79,5 százalék. Vagyis még bőven lehetne növelni az oltottak számát. A most regisztráltak száma a felnőtt lakosság cirka 58 százaléka.

Ami rövid távon még növelheti az oltottak számát:

  • a 16-17 évesek is kaphatnak majd oltást, ez potenciálisan plusz 190 ezer ember
  • a gyógyultaknak nem kell három hónapot várniuk, amíg megkaphatják az oltást
  • színesedik a kínálat, a kínai és az AstraZeneca mellett 200 ezer Szputnyikra is be lehet jelentkezni
  • az itt élő külföldiek is kaphatnak már oltást
  • Elkezdenek oltani 60 ezer, egyadagos Janssen-vakcinával oltóbuszokkal a legkisebb településeken

Felpörgetné még az oltásokat, mint az múlt pénteken is kiderült, ha a legnépszerűbb oltások (Pfizer-Biontech, Moderna) is elérhetők lennének. Moderna egy pillanatig sem volt eddig foglalható, bár mostanra viszonylag gyakran szállítanak. A héten kikerül 30 ezer adag a háziorvosokhoz.

link Forrás

Pfizer-Biontech csak egyetlen napra volt foglalható, ebből lett az, ami, de végül azért 100 ezer gazdára talált.

Orbán a múlt héten azt mondta, hogy Pfizer-Biontech hetekig nem is lesz újra. Ennek utána számoltunk, jóval több Pfizer-szállítmány érkezik annál (májusban 1,3 millió, júniusban 2,2 millió), hogy a második kör és a fiatalok bevonása mellett ne jusson az oltópontokra.

Gulyás Gergely a kormányinfón ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy jövő héttől hetente 130-140 ezer Pfizerrel és 20-30 ezer Modernával lehet majd oltani azokat, akik az első oltásra várnak.

Orbán úgy számolt április 9-én a közrádióban, hogy május elején elérjük a 4 millió beoltottat. Ez teljesült. Aztán azzal folytatta, hogy „utána május elejétől számított egy hét, tíz nap alatt beadunk egymilliót, akkor leszünk 5 milliónál”. Ez nem látszik teljesülni.

link Forrás

Nincs is olyan nagy lazítási terv, mint a négymilliósnál volt, ami miatt hirtelen elkezdenek regisztrálni azok is, akik eddig nem tették. Az esküvők engedélyezését kötötték az 5 milliós határhoz, aminek elérését Gulyás május közepére jósolta. A jelenlegi ütemben ez aligha lesz meg.

A kormány mindenesetre 16 milliárd forintból kampány indít, amiben felhívják az állampolgárok figyelmét a regisztráció és az oltás szükségességére és fontosságára. Illetve - ahogy a koronavirus.gov.hu ezt lefordította - a kormány figyelemfelhívó akciót indít az oltásellenességgel kapcsolatban. Ha a meglévő 4 millió mellé még 3 millió beoltott a cél, akkor rájuk fejenként 5 000 forintot költ a kormány ebben a kampányban, hogy meggyőzze őket.

link Forrás

Orbán következő jóslata: május közepére elérjük a 6 millió első beoltottat, és aztán május harmadik hetére a 7 milliót.

„Tehát június elejére azt tudom mondani, hogy a 8 millió magyar állampolgár, aki felnőttkorú, tehát megkaphatja az oltást, ebből a 8 millióból képesek leszünk június elején 7 milliót beoltani” - mondta a miniszterelnök. Ez egyelőre megugorhatatlan akadálynak tűnik, bár ennyi oltóanyag már lesz az országban, mindenféle.