Két hadihajót indított el a francia halászok ellen Nagy-Britannia

külföld
2021 május 06., 04:57

Tizenhét darab halászhajó miatt feszült egymásnak Nagy-Britannia és Franciaország, de annyira, hogy a londoni kormány csütörtökre virradóra két hadihajót is kiküldött a Csatornára.

A konfliktus a Brexit szabályainak kétféle értelmezése miatt éleződött ki. Amióta Nagy-Britannia kilépett az EU-ból, többféle, bonyolult módszer szerint kell kiszámolni, hogy az európai halászok hol és mennyire férhetnek hozzá a brit vizekhez. A halászat ugyan egészen apró szeletét adja az érintett országok gazdaságainak, de erős szakszervezeteikkel, látványos demonstrációikkal és szimbolikus területfoglalásaikkal fontos politikai szerepük van Franciaországban, Belgiumban, Dániában és Nagy-Britanniában is.

A HMS Severn, az egyik hajó, amit a britek a helyszínre küldtek.
photo_camera A HMS Severn, az egyik hajó, amit a britek a helyszínre küldtek. Fotó: GLYN KIRK/AFP

A mostanra eldurvuló vita azzal kezdődött, hogy a Csatornában lévő, Nagy-Britanniához tartozó, de a francia partokhoz közelebb lévő Jersey sziget vezetése egyenként engedélyezhette, hogy melyik francia halászhajó kaphat jogot arra, hogy idén is fogjon halat a sziget mellett.

Az engedély megszerzéséhez a francia hajóknak azt kellett bizonyítaniuk, hogy "történelmi joguk" van a halászatra - az kap engedélyt, akinek a hajója az elmúlt három évben legalább tíz napot halászott arrafelé egy 12 hónapos perióduson belül. Aki ezt bizonyítja, az kap egy jeladó-azonosító szerkezetet, amit a 12 méternél hosszabb halászhajókra ki kell tenni, és akkor a britek békén hagyják őket.

A kérelmezők közül 41 hajó kapta meg az engedélyt a most induló szezonra, de 17 hajó igényét elutasították. A jersey-i hatóságok szerint jogosan, a francia halászok szerint jogtalanul.

St. Helier, Jersey kikötője.
photo_camera St. Helier, Jersey kikötője. Fotó: OLI SCARFF/AFP

Innentől kezdve eszkalálódott a helyzet:

A francia halászok bejelentették, hogy csütörtökön száz hajóval felvonulnak Jersey kikötőjénél, St. Helier előtt, miheztartás végett.

Jersey vezetése attól tart, hogy a felvonulásból blokád lesz, és a halászok el akarják vágni a szigetet a külvilágtól, úgyhogy John Le Fondré, a szigetet vezető főminiszter riadóztatta a londoni kormányt.

A segítség azonnal meg is érkezett, két kisebb hadihajót irányítottak a szigethez, a HMS Severn és a HMS Tamar őrzik csütörtöktől Jersey partjait.

A francia kormány tengeri ügyekben illetékes minisztere is beszállt a vitába: Annick Girardin közölte, hogy ha Jersey igazságtalanul bánik a francia halászokkal, akkor lekapcsolják az áramot a szigeten. Ezt azért tudják megcsinálni, mert három, tenger alatti kábelen keresztül Franciaország felől kapja az áramot Jersey.

Jersey szigeten válaszul készenlétbe helyezték a helyi olajos erőművet, hogy akkor is legyen áram, ha a franciák lekapcsolják őket. Ez drágább és környezetszennyezőbb lesz mint a mostani rendszer, de nem borul sötétségbe a sziget, ígérik a helyi vezetők.