A NASA megosztotta a Marson repülő helikopterének hangját

TUDOMÁNY
2021 május 07., 19:38

Először vette fel egy idegen bolygón egy űreszköz egy másik különálló űreszköz hangját: a NASA Perseverance marsjárója két mikrofonjának egyikét használva hallgatta az Ingenuity helikopter negyedik tesztrepülését április 30-án - adta hírül pénteken videofelvétellel kísérve az amerikai űrkutatási hivatal.

link Forrás

A videofelvételen jól látszik a napelemmel működő Ingeniuty repülése, amelyet felvett a marsjáró kamerája, és halkan hallható a rover SuperCam lézereszközének mikrofonján keresztül a helikopter hangja.

A Perseverance 80 méterre parkolt a helikopter felszállóhelyétől, a marsjáró földi irányítói azonban nem voltak biztosak abban, hogy a mikrofon felveszi a repülés hangját. A helikopter rotorlapátjai percenként ugyan 2537 fordulatot tesznek repüléskor, ám hangjukat alig hallani, mivel elnyeli a Mars ritka légköre. A marsi szelek is elnyomták a hangot a repülés kezdeti pillanataiban, ám a helikopter zümmögése halkan hallható a szelek hangja mögött.

"Ez nagyon kellemes meglepetés" - idézte a SuperCam mikrofonjainak kifejlesztését vezető David Mimoun bolygótudományi professzort a NASA honlapja.

"Végeztünk teszteket és szimulációkat, amelyek azt mutatták, hogy a mikrofon alig fogja felvenni a helikopter hangját, mivel a mars légköre erősen elnyomja a hang terjedését. Szerencsések voltunk, hogy felvehettük ezt ilyen távolságból. Ez a felvétel egy aranybánya lesz a Mars légkörének megértéséhez" - magyarázta.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10x10 méteres területen.

A marsjáró olyan kőzetmintákat fog gyűjteni, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalhatnak a bolygó múltjából. Ezalatt azokra az adatokra és felvételekre fog támaszkodni, amelyeket a helikopter gyűjtött és készített. (MTI)