Autókban és riksákban állnak sorba a betegek oxigénért a szikh templomok előtt Új-Delhiben

koronavírus
2021 május 07., 15:21

Annyira súlyos a járványhelyzet az indiai Új-Delhiben, hogy a mindenki számára nyitva álló, ingyenes konyhájukról ismert szikh templomokban az önkéntesek most étel helyett oxigénnel látják el a sorra érkező koronavírusos betegeket.

„A kormány a választásokra pazarolja a pénzt és ez erőforrásokat, meg olyan dolgokra, mint az Indiai Krikettliga. Nem tudják, mennyien halnak meg. Négy ember halt meg itt, a szemem előtt, mert annyira alacsony volt az oxigénszintjük, hogy még mi sem tudtunk segíteni rajtuk. Elkeserítő a helyzet”

- nyilatkozta a VICE World Newsnak Devender Singh, egy tizennyolc éves önkéntes.

photo_camera Fotó: MONEY SHARMA/AFP

Az önkéntesek megmérik az érkező betegek oxigénszintjét, és azoknak adnak oxigént, akiknek mindenképpen ott a helyszínen szükségük van rá. Ha valakinek annyira alacsony az oxigénszintje, hogy gépi lélegeztetésre lenne szüksége, azt a kórházba küldik.

Indiában hatalmas az oxigénhiány, a kórházak nem bírják a terhelést. Egy-egy templomnál napi 60-100 betegnek biztosítanak oxigént az önkéntesek.

„Három kórházban próbálkoztunk, mindenhonnan elküldtek, ezért jöttünk most ide” - meséli egy férfi, aki koronavírusos testvérét hozta el riksán az egyik templomhoz. „Ezek az emberek hatalmas szolgálatot tesznek az emberiségnek. Olyanok most számunkra, mint maga az Isten. A kormány teljesen haszontalan.”

photo_camera Fotó: MAYANK MAKHIJA/NurPhoto via AFP

Az egyik templomnál egy önkéntesként segítő üzletember, Nirmal Deep Singh azt nyilatkozta, hogy van, amikor a szomszédos államokba, Pandzsábba, Radzsisztánba vagy Harijánába kell utazniuk, hogy újra tudják tölteni az oxigénpalackokat.

„Az önkénteseink órákat állnak sorba, hogy újratölthessenek egy-egy palackot, és sokszor Delhin kívül kell utazniuk ehhez. Oda megyünk, ahol éppen van elérhető készlet.” (VICE News)