Koronavírus-számok Magyarországon 06.17.
Elhunytak + 4 Σ 29 948
Kórházban - 29 Σ 320
Fertőzöttek + 113 Σ 807 322
Tesztek + 10 903 Σ 6 020 027
Oltottak + 12 799 Σ 5 375 923
A legújabb trendek

Jövő héttől újraindulnak a tervezett műtétek

május 7., péntek 12:26

A kedvező járványügyi adatok és a kórházban ápoltak számának csökkenése miatt újabb intézkedések következhetnek, amelyekkel vissza lehet térni a régi életünkhöz - mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Május 10-től az iskolai és óvodai csoportok - felügyelő pedagógus jelenléte és a járványügyi szabályok fokozott betartása mellett - ismét igénybe vehetik a közös használatú sportlétesítményeket, például az edzőtermeket, uszodákat, jégpályákat.

Május 13-tól pedig a kórházakban újra lehetőség lesz a tervezett beavatkozások, műtétek, valamint a rehabilitációs ellátások igénybevételére.

Ezeket csak előre egyeztetett időpontban, a szabályok maximális betartása mellett lehet igénybe venni.

Ehhez vagy védettségi igazolványra, vagy a beavatkozás előtt két nappal végzett, negatív PCR-tesztre és a beavatkozás napján elvégzett, negatív antigén gyorstesztre van szükség - mondta. Müller Cecília megjegyezte, hogy a kórházaknak ezeket az ellátásokat és kezeléseket mind térben, mind az ellátó személyzetet illetően a koronavírusos betegektől elkülönítve kell biztosítaniuk.

A tisztifőorvos felhívta a 16-18 évesek figyelmét arra, hogy regisztráció nélkül nem fognak tudni időpontot foglalni az oltásra. Ezért továbbra is arra biztatta őket, hogy péntek éjfélig regisztráljanak.

Müller szerint országos átlagban enyhe csökkenést mutat a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben az elmúlt heti stagnáláshoz képest. A fővárosi agglomeráció több településéről származó mintákban ugyan még „látnak mozgást” - kicsi emelkedést, csökkenést -, de Debrecenben, Székesfehérváron, Szolnokon és Tatabányán egyértelmű a csökkenés.

Az országos tisztifőorvos megismételte, hogy jelenleg a Sinopharm-, az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcinára foglalhatnak oltási időpontot azok, akik már regisztráltak. Azt is hangsúlyozta, hogy fontos a második oltás is, mivel csak ez után alakul ki a szervezet teljes védettsége. (MTI)