A pápa szerint a nacionalizmus akadályozza az oltóanyagok nemzetközi elosztását

járvány
2021 május 08., 13:18
Ferenc pápa a hajléktalanok beoltása melletti kampányeseményen 2021 áprilisában
photo_camera Ferenc pápa a hajléktalanok beoltásáért rendezett kampányeseményen 2021 áprilisában Fotó: HANDOUT/AFP

Ferenc pápa a koronavírus elleni oltóanyagok szabadalmának felfüggesztése mellett foglalt állást szombaton.

Miután a Biden-adminisztráció váratlanul támogatásáról biztosította a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) javaslatát, hogy oldják fel a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinák szabadalmi védelmét, hirtelen égető kérdéssé vált, ki mit gondol a szellemi tulajdon védelméről és annak korlátairól egy ilyen vészhelyzetben. Az Európai Unió vezetői egyelőre például elzárkóznak a szabályok lazításától, és nekik is megvannak az indokaik.

Mindenki számára biztosítani kell, hogy hozzáférhessen a vakcinához

- mondta a katolikus egyházfő a Vax Live nevű jótékonysági koncert nézőihez címzett videóüzenetében az MTI összefoglalója szerint. A pápa szerint a társadalomnak olyan gyógyírra van szüksége, amely nemcsak a tüneteket, hanem a baj gyökereit is kezelésbe veszi. A beteg gyökerek közé tartozik az individualizmus vírusa, amely közönyössé teszi az embereket mások szenvedésével szemben.

„Ennek a vírusnak az egyik variánsa a nacionalizmus, amely megakadályozza például az oltóanyagok nemzetközi elosztását. Egy másik variánsa az, amikor a piac vagy a szellemi tulajdon törvényeit feljebbvalónak tartjuk a szeretet és az emberiség egészségének törvényeinél.”

A katolikus egyházfő egy „befogadó, igazságos és fenntartható gazdasági modell” szükségességét hangsúlyozta. „A világjárvány mindannyiunkat válságba taszított, de nem szabad elfelejtenünk, hogy nem leszünk már ugyanazok, mint a krízis előtt.”