EMMI: Csak annak kell saját költségen teszteltetnie, aki nem akarja beoltatni magát

járvány
2021 május 09., 17:00

Csak azoknak kell kifizetni a teszt árát a műtétjük előtt, akik nem akarták beoltatni magukat, ezt válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztere az RTL Híradó kérdésére.

Kásler Miklós pénteken azt közölte, hogy a május 13-tól újrainduló nem sürgős beavatkozások feltétele az érvényes védettségi igazolvány, akinek pedig nincs ilyenje, annak „a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel” kell rendelkeznie. Az EMMI azt mondta, aki nincs beoltva, az saját költségére kérhet PCR tesztet, és gyorstesztet.

Az RTL kérdésére most ezt pontosították azzal, hogy aki önhibáján kívül, például az egészségügyi állapota miatt nem tudta felvenni az oltást, annak a tesztet a kórház finanszírozza, és annak sem kell aggódni, aki még nem kapta meg a védettségi kártyát, mert az az oltási papír bemutatásával vagy elektronikus rendszeren keresztül is ellenőrizhető. Viszont aki úgy döntött, hogy nem kéri az oltást, annak fizetnie kell a tesztekért.

Az RTL híradójának nyilatkozó egészségügyi közgazdász szerint azért aggályos a szabályozás, mert ezeknek a betegeknek jár az egészségügyi ellátás. Úgy gondolja, az ilyen szabályok bevezetését szakmai vitáknak kellene megelőznie.