Ez lehet a magyarázata annak, hogy miért ajánlottak fel 18 év alattiaknak is kínai vakcinát

járvány
2021 május 10., 11:45

A hétvégén írtunk arról, hogy több 18 év alatti fiatal is értesítést kapott arról, hogy beoltanák a kínai vakcinával, miközben a Sinopharm oltóanyagát ennek a korosztálynak a jelenlegi szabályok alapján nem lehet beadni. Egy háziorvosi rendelőből kaptunk egy részletes magyarázatot arról, hogy mindez miért történhetett meg. Spoiler: nem tökéletes az informatikai rendszer.

A 16-18 évesek oltását a héten kezdik meg Pfizerrel. Azért ezzel az oltóanyaggal, mert egyelőre Magyarországon ebben a korosztályban csak ezzel lehet oltani. Nem volt igazán egyszerű a regisztráció sem, sokan megfelelő visszajelzés hiányában egyáltalán nem tudták, hogy sikerült-e. A hivatalos adatok szerint 84 ezren regisztráltak ebből a korosztályból, mától foglalhatnak időpontot, május 13.-18. között oltják őket.

Az, hogy közben többen kaptak értesítést arról, hogy kaphatnak kínai vakcinát, egyértelmű hiba volt. Az oltások egyik végpontja a háziorvosi rendelő, innen kaptak értesítést a fiatalok, hogy jött Sinopharm-vakcina, jelezzék, hogy kérnek-e. Akár olyan háziorvostól is, akivel még soha nem találkoztak.

A magyarázat pedig az, hogy a háziorvosok kapnak hetente kétszer egy listát az oltásra regisztráltakról. A névsorban szereplők egy része oda is tartozik, mások nem - például külföldi diákok, mert a nekünk részletes magyarázatot adó háziorvosi rendelő egy egyetemekkel megszórt kerületben van -, de oda sorsolta őket a rendszer. Az oltásra bejelentkező fiatalok is ilyen véletlen folytán kerülhetnek egy-egy, általuk teljesen ismeretlen felnőtt háziorvoshoz a saját - még gyerekekkel foglalkozó - háziorvosuk helyett.

Nemcsak a fiatal nem ismeri az orvost, az orvos sem őt. Ráadásul sok rendelőben egy olyan szoftvert használnak, ami a megküldött listáról leveszi az emailcímeket, és automatikusan küld ki értesítőt arról, hogy milyen vakcina áll rendelkezésre.

Hogy ne legyen annyira egyszerű, a háziorvosok oltási munkája teljesen párhuzamosan fut az online időpontfoglalással, illetve az ez utóbbit támogató, központilag küldött sms-ekkel.

„A múlt héten már küzdöttünk azzal, hogy akiket hívogattunk - mi csak telefonon keressük meg a listán szereplő még egyáltalán be nem oltottakat -, azok egy jelentős része köszöni, hogy az online időpontfoglalás után pl. egy órával hívjuk őket... de persze aztán kiderül, hogy a kettő független, és mi egy másik időpontot akartunk neki adni, máshova. Nem kicsit frusztráló...” - írja a történetben a háziorvosi oldalt bemutató olvasónk.

Van még csavar. „A regisztrációs rendszer programozója, aki definiálta azt, hogy kik szerepelnek a listán, valamiért azt érti 18 feletti korosztályon, hogy az illető 2004-01-01 előtt született, és így pl. a mi listánkon a legutóbbi verzióban szerepel olyan 2003-ben született fiatal, aki nyáron vagy ősszel lesz majd csak 18 éves.

Ha most a doki vagy a nővér nem figyel, vagy szoftvert használnak, akkor a fiatal a teljesen párhuzamos csatornán kaphat egy ilyen emailbehívót a háziorvosi rendelőbe, esetleg egy olyan háziorvoshoz, akinél még sosem járt, csak akihez ugye a rendszer kisorsolta”.

Az online foglalás megnyílásával a korábban jól működő, a háziorvosoknak rendszeresített „oltandók” listája - ahogy olvasónk fogalmazott -„khhmmmm, tökéletlenné vált”. Abban bízik, hogy hátha átkerül a hangsúly az online foglalásokra. „Lehetne pl. az a modell, hogy alapból mindenki online iratkozik fel oltási időpontra, akinek nincs netje, az hívja a 1818-at -- a SOTE pl. mind a mai napig nem oktatja a call center communication basics c. tantárgyat, nagy hiba, hiszen a háziorvosok munkája nagyobb részét hónapok óta ez teszi ki... --, és maximum írnak egy úgynevezett appot, ahol az orvosok be tudnak jelentkezni, és végszükség esetén ők adnak ki időpontot az oltási pontokra, a rendelőben időpontért náluk könyörgőknek”.

Olvasónk szerint ideje lenne lassan tehermentesíteni a háziorvosokat. Akik közül továbbra is vannak, akik lelkiismeretesen próbálják megkeresni az oltási listájukon szereplőket. Ami nem egyszerű. „A múlt héten még kiszállítottak egy akkora adag Sinopharmot, amit nálunk pl. egészen biztosan nem lehet eloltani - jó része megy majd vissza, és gondolom, a kukába”. Azt is cáfolta, hogy a kínai vakcina után plusz pénzt kapnának. Plusz pénz csak akkor jár, ha hétvégén oltanak, bármilyen vakcinával. De az sem sok, ők például igyekeznek nem hétvégén oltani.