17 évesen bejelentkezett a fiataloknak félretett Pfizerre, aztán kapott egy értesítést, hogy jött kínai vakcina

járvány
2021 május 07., 14:15

A cikkünk frissül, mert folyamatosan új információkhoz jutunk.

Alaposan meglepődött az olvasónk, akinek a 17 éves lánya regisztrált oltásra. A 16-18 év közöttieket jövő héten kezdik majd el oltani, ma éjfélig jelentkezhetnek a lehetőségre. Számukra Pfizer-Biontech-vakcinákat tettek félre, mert egyelőre csak ezzel lehet 18 év alattiakat oltani.

A lány nem várt az utolsó napig, már korábban regisztrált. A regisztráció után pár nappal kapott egy emailt egy oltásszervezős rendszeren keresztül, hogy „a kormányhivatal tájékoztatása szerint a jövő hét folyamán Sinopharm vakcina érkezik a rendelőbe. Kérem, hogy legkésőbb május 6. 18:00-ig jelezzen vissza egy határozott Igen-nel, amennyiben elfogadja az oltást”.

Olvasónk azt írja, hogy nem páciensei a Sinopharmot felajánló orvosnak, nem volt vele kapcsolatuk korábban, szerinte így csak a regisztrációs oldalról juthatott hozzá a gyereke email-címéhez. Így járt a lány osztálytársa is.

A bepróbálkozás azért is különös, mert 17 év alattiakat nem lehet beoltani Sinopharmmal.

Egyelőre nem tudjuk, hogy mennyire egyedi esetről van szó, ha hasonlót tapasztalt, küldje el a megirom@444.hu címre.

Egy másik, gyerekrendelőben dolgozó olvasónk segített egy kicsit megérteni, hogy mi történhetett. Szerinte azért fordulhatott elő, hogy 17 évest is behívtak, mert korábban az oltásregisztrációs oldalon életkor megkötés nélkül elfogadta a rendszer a regisztrációt. Egy hónapja ő is tudta regisztrálni a 14 éves gyerekét, nem utasította el a rendszer. Három hete, amióta felmerült a 16-18 éves korosztály oltásának lehetősége, sokan regisztrálhattak ebből a korosztályból. Aztán átállították az oldalt, hogy a 18 év alattiak regisztrációját automatikusan utasítsa el a rendszer és csak a múlt péntek 8 óra után indított kérelmeket rögzítése.

A 17 éves lány vélhetően még korábban bekerült a rendszerbe, és azért kaphatott értesítést egy teljesen idegen orvostól, hogy jött kínai vakcina, mert aki még gyerekorvosnál van praxisban, annak neve a területileg illetékes felnőtt háziorvos listájára került. Jó esetben, de van aki 100 kilométerrel odébb praktizáló orvos listájára, mert ilyenről is hallott már.

Szerinte amúgy a regisztrációs oldal működése katasztrófa, van olyan gyerek, aki egy hét alatt négyszer próbált regisztrálni, mégsem érvényes a regisztrációja.

A magyarázat több esetben stimmelhet, de a fenti esetben nem. A lány édesanyja szerint egy hete, szombaton regisztrált a gyereke, amikor megnyitották a 16-18-as korosztálynak a regisztrációt, és nem életkorral, hanem születési dátummal. Ennek viszont a következő történetben van jelentősége.

Ugyanis egy másik olvasónk fiát is behívták kínai oltásra, pedig nincs még 18. „A telefonon jelentkező hölgynek jeleztük is, de azt mondta, hogy ő nem ért hozzá, mert ő a művelődési ház dolgozója. Az oltás napján a felnőtt körzeti orvos is telefonált, hogy megy-e a fiam. Csak miután jeleztük, hogy még nem töltötte be a 18. évet, akkor nézte meg a születési dátumát és mondta, hogy akkor nem adható neki, tehát ne menjen”.

Olvasónk arra gyanakszik, hogy az okozza a félreértést, hogy a regisztrációs oldalon nem a születési dátumot kérdezik, hanem a kort. Ő például a júniusi születésű fiára beírta, hogy 18, mert furcsa lett volna 17-et írni, mikor pár hét múlva betölti a 18-at. „Feltételezem hogy ettől minden félrement utána az adatbázisban. Utólagos korrekcióra már nincs lehetőség. Csak remélni tudom, hogy a 16-18 évesek oltásából nem fogunk emiatt kimaradni” - írta.

Egy másik történet, egy édesanyától: „kb, egy hónapja én is regisztráltam a lányomat, aki nyáron lesz 18 éves, és azt írtam be az életkorhoz, hogy 18. Kétszer is kaptunk SMS-t, hogy mehetünk Sinopharmra. Ellenőriztem, érvényes a regisztrációja, és ott már szerepel a születési dátum is”.

Egy újabb olvasónk fia, aki csak nyáron lesz 18, szintén kapott értesítést. „Egy ismeretlen kerületi felnőtt háziorvostól kapta az én fiam az emailt, úgy hogy még gyerekorvoshoz tartozik, és nem is a saját kerületünkben. Felhívtam az ismeretlen felnőtt háziorvos rendelőjét, az asszisztens pedig azt mondta, hogy életében nem hallotta, hogy 18 alatt csak Pfizerrel lehet oltani, és különben is, már majdnem annyi a fiam. Nagyon mérges lettem, és mondtam a hölgynek, hogy jó, akkor maradjunk annyiban, a gyerek még nincs 18, én döntök, és nem engedem Sinofarm oltásra. Ebben maradtunk. Ez a múlt héten volt” - mesélte el a történetet. A fiának van olyan osztálytársa, akit szülői engedéllyel beoltottak 18 év alatt.

Z. is azt írja, hogy ott is hívták.
„Április 30.-án regisztráltam az oltásra, majd május 5.-én felhívott egy orvos, akit nem is ismerek, és megkérdezte tőlem, hogy kérek-e Sinopharmot.
Megmondtam neki, hogy én úgy tudom, a 16-18 év közöttieket csak Pfizerrel olthatják, mire ő azt felelte, hogy tisztában van vele, de meg kell kérdezniük a regisztráltakat.

+1 érdekesség, hogy a vakcinareg.neak.gov.hu oldalon még azután sem látszott a regisztrációm, miután felhívott az említett orvos."