Bugyikat ástak el a Mecsekben, kizárólag tudományos céllal

TUDOMÁNY
2021 május 10., 11:12

A Mecsekerdő közleménye szerint a rendhagyó, „főként civileket megmozgató kezdeményezésben„ arról gyűjtenek információt, hogy mennyire egészséges a kezelésükben álló erdők talaja. A kísérlet során pamutbugyikat ástak el különböző erdei helyszíneken, hogy a bugyikat hatvan nap múlva kihantolják, és megvizsgálják, milyen hatással volt a talaj a bugyik anyagára.

A bugyikat elásó programot az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézete indította idén tavasszal, a tervük az, hogy közel hétszáz településről, csaknem ezerkétszáz önkéntes résztvevő szolgáltasson információt arról, milyen a talajban a mikrobiológiai aktivitás. Ezzel a szerintük „viszonylag egyszerű és közérthető kísérlettel” országos szinten tudják feltérképezni a talajok egészségi állapotát.

photo_camera Fotó: Mecsekerdő

Mivel az elásott bugyik pamutból készülnek, vagyis túlnyomórészt cellulózból állnak, azokat elkezdik lebontani a talajban található gombák, baktériumok és más élőlények. Minél nagyobb mértékben bomlanak le a bugyik, annál nagyobb talajéletre lehet következtetni.

A közlemény szerint a bugyik elásásával arra is fel szeretnék hívni a figyelmet, hogy mennyire fontos jól megválasztani a ruhák alapanyagát, ha a fenntarthatóságot és az egészséges környezetet akarjuk támogatni.