Müller Cecília elismerte, hogy a múlt héten lassabban haladt az oltások beadása, de most új lendületet ígért

járvány
2021 május 10., 12:53

„Május elejétől számított egy hét, tíz nap alatt beadunk egymilliót, akkor leszünk 5 milliónál” - ismertette az első oltások beadására vonatkozó tervét Orbán Viktor április 9-én.

A négymillió beoltott április 30-án lett meg, azóta eltelt a 10 nap is. Az 5 millió helyett ma reggelig 4 305 775-en kapták meg az első oltásukat. 700 ezres mínuszban van a terv.

link Forrás

Müller Cecília országos tisztifőorvos is elismerte az operatív törzs „tájékoztatóján”, hogy a „múlt héten lassabban haladt az oltások beadása, de most új lendületet veszünk”.

link Forrás

Ez az új lendület alighanem a 16-17 évesek bevonása lesz, akiket csütörtöktől kezdenek oltani. A lehetőségre 84 ezer fiatal regisztrált sikeresen.

Összesen eddig 4,8 millióan regisztráltak oltásra Magyarországon, egészen pontos adatot nem tudni.

Orbán a fenti tervében azzal számolt, hogy mostanra a beoltottak száma 5 millió lesz, ami a 4,8 millió regisztrálttal is összejöhetett volna úgy, hogy az egészségügyi dolgozók első körben regisztráció nélkül kaptak oltást.

Orbán terve így folytatódott: „aztán május közepére elérjük a 6 milliót”. Ettől egy hétre vagyunk, addig 1,7 millió embert kellene beoltani első körben.

Van ugyan félmillió ember, akit a regisztráció ellenére eddig még nem oltottak be. Egy részük nemrég eshetett át a betegségen, bár már nekik sem kell várniuk az oltásra 3 hónapot. Biztosan vannak olyanok is, akik kivárnak, hogy azt az oltást kapják, amit szeretnének.

Jelenleg a Sinopharmra, az Astrazenecára és a Szputnyikra lehet időpontot foglalni, a háziorvosok kaptak 19 ezer adagot az egydózisos Janssenből, kaptak Pfizert és Modernát is. Májusban hetente 120-130 ezer Pfizer-Biontech, 20-30 ezer Moderna lesz az első körösökre Gulyás miniszter számításai szerint.

A védettségi kártya sem lesz már ugrásszerűen vonzóbb, bár biztosan lesznek, akik végül azért oltatják be mégis magukat, hogy utazhassanak, szállodázhassanak vagy sportolhassanak. Az itt élő külföldieket is elkezdik beoltani.

De a terv a hónap végére is nagyratörő: Orbán szerint május harmadik hetére érjük el a 7 milliót beoltottat. Ettől jelenleg három hétre vagyunk, addig 2,7 millió embert kellene még beoltani.