Szombaton elvitték kihallgatni a mianmari költőt, vasárnap reggelre a belső szervei nélkül kapta vissza a hulláját a család

külföld
2021 május 10., 05:29

„Kihallgattak engem is, őt is. De ő nem jött ki a kihallgatószobából, csak a teste” - ezt mondta Chew Su, a mianmari junta elleni tüntetések egyik központi alakjának felesége. A Guardian szerint Khet Thi nem az egyetlen költő, aki meghalt a három hónapja tartó tüntetéssorozatban. A kulturális élet figurái és számos híresség a puccsal hatalomra került vezetés hangos kritikusai és az ellenállás motorjai.

link Forrás

Khet Thi mérnök volt, 2012-ben hagyta ott a korábbi munkáját, hogy a költészetben tevékenykedjen tovább. A tüntetések kirobbanásakor, amelyek a kezdettől erőszakosak voltak, azt írta,

„az emberekre lőnek, és mi verseket dobálunk vissza rájuk. De ha biztos vagy abban, hogy a szavad már nem elég, akkor gondosan meg kell választanod a fegyveredet. Én meg fogom, és lőni fogok.”

A mianmari katonai hatalomátvétel ellen tiltakozók által felgyújtott útakadály ég Mandalajban 2021. április 1-jén.
photo_camera A mianmari katonai hatalomátvétel ellen tiltakozók által felgyújtott útakadály ég Mandalajban 2021. április 1-jén. Fotó: -/MTI/MTVA

A költőt és feleségét szombaton fegyveres katonák és rendőrök vitték el otthonukból az ellenállás egyik központjának számító Shwebo városában. Külön-külön kihallgatták őket, ám a végén hiába várta a férjét Khet Thi felesége. Reggel hívták, hogy menjen érte a kórházba. Azt hitte, megverték, és eltört a keze, vagy valamilyen kisebb sérülést szenvedett. Ám a hullaházba kísérték, ahol férje holttestét vehette át. Azt mondja, a belső szervei hiányoznak. A kórház tájékoztatása szerint Khet Thinek valamiféle szívproblémája lehetett, ám a felesége el sem olvasta a hivatalos jelentést, mert nem bízik benne, hogy bármi is igaz lenne belőle.

Mianmarban február 1-jén vette át a hatalmat a hadsereg. A puccsal szemben azóta is tartó erőszakos tüntetéseknek 780 áldozata van már a Guardian szerint.

(borítókép: A mianmari katonai hatalomátvétel elleni tiltakozások során életüket vesztett tüntetők portréival tiltakoznak tüntetők Rangunban. MTI)