Választóvonalat húznak a Mount Everesten, hogy a hegymászók ne adhassák át egymásnak a koronavírust

járvány
2021 május 10., 17:21

Választóvonalat húznak a kínai hatóságok a világ legmagasabb hegyének tetején, hogy megakadályozzák a 8848 méteres Mount Everestet (Csomolungma) kínai és nepáli oldalról meghódító hegymászók bármiféle keveredését és ezzel az esetleges koronavírus-fertőzés továbbadását.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint tibeti hegyi vezetők kisebb csoportja megy fel a csúcsra, hogy a már úton lévő alpinistákat megelőzve egy közelebbről nem részletezett elválasztóvonalat létesítsenek a talpalatnyi helyen a kínai és nepáli oldalról érkezők szétválasztására. A jelentés szerint a kínai oldalon feljutó hegymászóknak szigorúan tilos átlépni a választóvonalat, bárkivel vagy bármivel érintkezni a nepáli oldalon.

Az Everest kínai - északi - oldaláról jelenleg 21 szigorúan ellenőrzött hazai hegymászó tart a csúcsra, további 17 kínai állampolgárnak az északi hegyoldalon való túrázásra adtak engedélyt. Elővigyázatosságból Kína idén nem engedte meg külföldieknek a Csomolungma megmászását a járványveszély miatt. Az országban gyakorlatilag felszámolták a pandémiát: pénteken 7, szombaton pedig csak 8 fertőzést jelentettek, mindet külföldről hazatérő kínaiak körében. A szomszédos, valutahiánnyal küszködő Nepál 408 külföldinek adott ki engedélyt az Everest megmászására. Az országban jelenleg tombol a járvány: pénteken minden korábbinál több, 9023 új esetet regisztráltak.

A nepáli kormány tagadja, hogy jelen lenne a koronavírus a Mount Everesten, pedig a múlt héten a nepáli hatóságok bejelentették, hogy a hegy alaptábora gyakorlatilag gócponttá vált, 17 hegymászót szállítottak kórházba koronavírus-fertőzéssel.

A több évtizedes tapasztalattal rendelkező Ang Tshering nepáli serpa azt mondta az AP-nek, hogy lehetetlen bármiféle válaszfalat emelni a Csomolungma csúcsán, sőt az is elképzelhetetlen, hogy egy légzési problémákkal küszködő covidbeteg egyáltalán feljusson a csúcsra.

A Mount Everest csúcsa körülbelül egy ebédlőasztalnyi terület, ahol a csúcshódítók rendszerint pár percet töltenek, fotókat készítve és gyönyörködve a 360 fokos panorámában. (MTI)