Az elmúlt évtizedben tovább lassult a kínai népesség növekedése

külföld
2021 május 11., 04:15

A kínai kormány által kedden közzétett statisztikákból azt látni, hogy évtizedes szinten is erőteljesen lelassult a kínai népesség növekedése, írja a BBC. Az elmúlt 10 évben az átlagos éves növekedési ráta 0,53 százalék volt, míg 2000 és 2010 között ez még 0,57 százalék volt.

photo_camera Fotó: STR/AFP

Kínában 1,4 milliárd ember él, de évek óta sok gondot okoz a kormánynak, hogy öregszik a társadalom, nem születik elég gyerek ahhoz, hogy el lehessen kerülni a lakosság számának előbb-utóbb bekövetkező csökkenését, és egyre nagyobb a nyomás a kínai nyugdíjrendszeren is. A pekingi kormány már különféle ösztönzőkkel próbálja rávenni a nőket arra, hogy több gyereket szüljenek.

Az utóbbi hónapokban a kínai állami médiában többször arról számoltak be, hogy a következő néhány évben már csökkenésnek indulhat a népességszám, amely az ENSZ korábbi előrejelzései szerint 2030-ban fog tetőzni.

A mostani értékek egy tavaly év végi népszámlálás után derültek ki, és mivel a felmérés során országszerte sok millió embert keresnek fel a kérdezőbiztosok, Pekingben ezt tartják a legátfogóbb statisztikának a demográfiai folyamatokkal kapcsolatban.

A kínai demográfia alakulását a mai napig alapvetően befolyásolja az 1979-ben bevezetett állami születéskorlátozási program, mely során családonként csak egy gyerek vállalását támogatta a kormány, több gyerek vállalásáért pedig szankciók járhattak, illetve sok esetben kötelezően elrendelt abortuszon kellett átesniük a kínai nőknek. A kínai kormány 2016-ban törölte el ezt a rendelkezést.