Georgiában többé nem tartóztathat le bárki bárkit

külföld
2021 május 11., 11:25

Georgia állam eltörölte azt az amerikai polgárháború idején, tehát még az USA-ból kivált konföderáció államaként hozott törvényét, mely alapján egyszerű polgárok is letartóztathatták a feltételezett bűnelkövetőket (citizen's arrest). Az ósdi törvény tavaly váltott ki nagy visszhangot, miután az ügyészség első körben ez alapján jogszerűnek minősítette egy fekete férfi megölését.

photo_camera Travis McMichael és Ahmaud Arbery dulakodása. A fegyvertelen fekete futót február 23-án lőtte agyon egy exrendőr és fia a georgiai Brunswickben. Fotó: Screenshot - Shaun King / Twitter

A 25 éves Ahmaud Arbery csak joggingolt, amikor Greg McMichael és fia, Travis üldözőbe vették. Állításuk szerint azt gondolták, hogy a fekete férfi betörő, és menekül. A konfrontáció során McMichaelék fegyverrel tartották sakkban Arberyt, majd amikor Arbery - aki, mint írtuk, csak futott, amikor két vadidegen fegyverrel üldözőbe vette - menekülni próbálván dulakodni kezdett Travis McMichaellel, agyon is lőtték.

Az ügyet első körben a helyi hatóságok az 1863-as törvényre hivatkozva eltusolták, mondván, McMichaelék jogosan használtak fegyvert Arbery "őrizetbe vétele" során.

Ebből, miután az eset nyilvánosságra került, nagy felháborodás lett. Nem kis részben azért, mert a konföderációs Georgiában a polgárháború idején hozott törvény célja a szökött rabszolgák elfogása volt, majd a polgárháborút követően a feketék lincselését is ezzel szentesítették.

A citizen's arrest intézménye amúgy az USA összes államában ismert, és valamilyen formában szabályozott. Hétfőn aztán Brian Kemp, Georgia republikánus kormányzója aláírásával kihirdette a citizen's arrest visszavonásáról szóló törvényt, ezzel Georgia lett az első amerikai állam, amelyben megszűnik ez a jogintézmény. "Ma leváltjuk ezt a polgárháború-korabeli törvényt, amivel oly könnyű volt visszaélni, egy olyan szabályozással, amely megfelelően egyensúlyoz az ön- és vagyonvédelem szent joga, illetve közös felelősségünk között az igazságtalanság felszámolásában" - mondta Kemp, aki reméli, hogy ezek után "az emberek gondolkodnak, mielőtt saját kezükbe veszik a dolgok megoldását".

Gregory McMichael, Travis, illetve az üldözésben hozzájuk csatlakozó és a történteket filmre vevő szomszédjuk, William Bryan ellen végül a botrány kirobbanása után, tavaly májusban gyilkosság, emberrablás és gyűlöletbűncselekmény miatt is vádat emeltek. Mindhárman ártatlannak vallották magukat. Tárgyalásukat a tervek szerint idén októberben tartják. (Via BBC)