Georgiában többé nem tartóztathat le bárki bárkit

külföld
2021 május 11., 11:25

Georgia állam eltörölte azt az amerikai polgárháború idején, tehát még az USA-ból kivált konföderáció államaként hozott törvényét, mely alapján egyszerű polgárok is letartóztathatták a feltételezett bűnelkövetőket (citizen's arrest). Az ósdi törvény tavaly váltott ki nagy visszhangot, miután az ügyészség első körben ez alapján jogszerűnek minősítette egy fekete férfi megölését.

Travis McMichael és Ahmaud Arbery dulakodása. A fegyvertelen fekete futót február 23-án lőtte agyon egy exrendőr és fia a georgiai Brunswickben.
photo_camera Travis McMichael és Ahmaud Arbery dulakodása. A fegyvertelen fekete futót február 23-án lőtte agyon egy exrendőr és fia a georgiai Brunswickben. Fotó: Screenshot - Shaun King / Twitter

A 25 éves Ahmaud Arbery csak joggingolt, amikor Greg McMichael és fia, Travis üldözőbe vették. Állításuk szerint azt gondolták, hogy a fekete férfi betörő, és menekül. A konfrontáció során McMichaelék fegyverrel tartották sakkban Arberyt, majd amikor Arbery - aki, mint írtuk, csak futott, amikor két vadidegen fegyverrel üldözőbe vette - menekülni próbálván dulakodni kezdett Travis McMichaellel, agyon is lőtték.

Az ügyet első körben a helyi hatóságok az 1863-as törvényre hivatkozva eltusolták, mondván, McMichaelék jogosan használtak fegyvert Arbery "őrizetbe vétele" során.

Ebből, miután az eset nyilvánosságra került, nagy felháborodás lett. Nem kis részben azért, mert a konföderációs Georgiában a polgárháború idején hozott törvény célja a szökött rabszolgák elfogása volt, majd a polgárháborút követően a feketék lincselését is ezzel szentesítették.

A citizen's arrest intézménye amúgy az USA összes államában ismert, és valamilyen formában szabályozott. Hétfőn aztán Brian Kemp, Georgia republikánus kormányzója aláírásával kihirdette a citizen's arrest visszavonásáról szóló törvényt, ezzel Georgia lett az első amerikai állam, amelyben megszűnik ez a jogintézmény. "Ma leváltjuk ezt a polgárháború-korabeli törvényt, amivel oly könnyű volt visszaélni, egy olyan szabályozással, amely megfelelően egyensúlyoz az ön- és vagyonvédelem szent joga, illetve közös felelősségünk között az igazságtalanság felszámolásában" - mondta Kemp, aki reméli, hogy ezek után "az emberek gondolkodnak, mielőtt saját kezükbe veszik a dolgok megoldását".

Gregory McMichael, Travis, illetve az üldözésben hozzájuk csatlakozó és a történteket filmre vevő szomszédjuk, William Bryan ellen végül a botrány kirobbanása után, tavaly májusban gyilkosság, emberrablás és gyűlöletbűncselekmény miatt is vádat emeltek. Mindhárman ártatlannak vallották magukat. Tárgyalásukat a tervek szerint idén októberben tartják. (Via BBC)