Kémkedés miatt három év börtönre ítéltek egy oroszt Dániában

május 11., kedd 5:20

Örökre kiutasítottak Dániából egy 36 éves orosz állampolgárt, akit kémkedés miatt három év börtönre is ítéltek. A 36 éves dániai lakost, akit nyilvánosan nem neveztek meg, tavaly júliusban tartóztatták le, de esete csak decemberben került nyilvánosságra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2020. december 20-án az orosz külföldi hírszerzés központjában a nemzetbiztonsági dolgozók emléknapján tartott beszédet. Fotó: ALEXEY NIKOLSKY/AFP

Bírósági tárgyalását is zárt ajtók mögött tartották Aalborgban. A bíróság tájékoztatása szerint a kémkedéssel vádolt férfi "több éven át gyűjtött információkat a Dán Műszaki Egyetemen és az ország északnyugati részén működő vállalkozásokról, majd ezeket az értesüléseket pénz ellenében átadta az orosz hírszerzésnek.

Időközben az üzemanyagcellák gyártására specializálódott dán cég, a SerEnergy nyilvánosan is megerősítette, hogy a kémkedésért elítélt orosz cégük alkalmazásában állt. A bíróság jellemzése szerint az elítélt kém kiemelten érdeklődött az energetikai technológiák iránt.

Az orosz kormány mindeközben "boszorkányüldözésnek" és "oroszellenes hisztériának" minősítette a történteket, az elítélt kémet pedig Dániában élő orosz szakemberként jellemezte. (Via The Moscow Times)