Tom Cruise visszaadja a három Golden Globe-díját, egyre nagyobb a hollywoodi ellenállás a díjjal szemben

külföld
2021 május 11., 04:35

Tom Cruise is úgy döntött, hogy visszaadja három Golden Globe-díját, hogy így tiltakozzon a díjazottakról döntő újságíró szervezet, a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) tevékenysége ellen, írja a Guardian.

photo_camera Fotó: MICHAEL LOCCISANO/Getty Images via AFP

Az utóbbi hónapokban egyre nagyobbra dagad a botrány a HFPA körül, miután amerikai lapok megírták, hogy az újságíró szervezet tagjai több alkalommal is drága ajándékokat fogadtak el, illetve hogy a szervezetben nincsenek fekete tagok.

Az NBC már jelezte, hogy a 2022-es Golden Globe-gálát nem fogják közvetíteni, és kritizálta az Oscar mellett eleve a kisebb filmipari díjnak számító Golden Globe-ot többek között Scarlett Johansson, a Netflix és a WarnerMedia is, közel 100 filmipari PR-cég pedig közölte, hogy távol maradnak a HFPA minden rendezvényétől, amíg nem változtatnak a működésükön.

Az NBC 1996 óta közvetíti a Golden Globe-gálákat, jövőre azonban biztos nem fogják. A tévécsatorna közleménye szerint elhiszik, hogy a HFPA elkötelezett a reform mellett, de ehhez idő és munka kell, ezért 2022-ben biztos nem közvetítik a gálát. Remélik, hogy lesz elegendő változás a szervezet körül, hogy 2023 elején már ismét közvetíthessék a az eseményt.

A HFPA vezetése már jelezte, hogy készek a változtatásra, növelni fogják a tagok számát, és sok fekete tagot terveznek felvenni, illetve a tagok a jövőben nem fogadhatnak el ajándékokat a filmipar szereplőitől. Kérdés, hogy nem jön-e ez későn, mivel a Golden Globe eleve sokat veszített jelentőségétől az elmúlt években, az idei gálát 60 százalékkal kevesebb néző nézte, mint a tavalyit.

Az idei gáláról a Los Angeles Times írt több leleplező cikket is. A cikkek megjelenése után derült ki, hogy a HFPA egykori elnöke, Phillip Berk a szervezet több tagjával fenntartott közös csetben rasszista gyűlöletcsoportnak nevezte a Black Lives Matter mozgalmat, amiből szintén nagy botrány kerekedett.