Horvátországba nem elég a plasztikkártya, vinni kell az oltást igazoló, pecsétes papírt is

utazás
2021 május 12., 11:25

Szijjártó Péter május 5-én jelentette be, hogy Magyarország és Horvátország megállapodott arról, hogy kölcsönösen elfogadja az egymás által kiállított oltási igazolványokat, és bármilyen oltással mehetünk nyaralni Horvátországba.

photo_camera Fotó: DENIS LOVROVIC/AFP

Az ezzel kapcsolatos technikai részleteket most közzétette a konzuli szolgálat, a tájékoztató szerint pedig a Horvátországba való beutazáshoz nem elég a védettségi plasztikkártya, ahhoz mellékelni kell azt a papíralapú oltási papírt is, amit az oltások után adnak, és amin mindkét oltási dátum szerepel.

Horvátországba csak akkor lehet beutazni, ha a második oltást követően eltelt 14 nap.

A 7 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. (Arról, hogy a 7 év felettiekkel mi a helyzet, nem közöltek információt, az ügyben kerestük a konzuli szolgálatot, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.)

Emellett a határon minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről.

A konzuli szolgálat oldalán közzétett szabályok szerint a magyar védettségi igazolvánnyal ugyanazokat a szolgáltatásokat lehet igénybe venni, mint a horvát védettségi igazolvánnyal. Mivel kölcsönös megállapodásról van szó, valószínűleg a horvát védettségi igazolványt is elfogadják Magyarországon, de erre vonatkozóan még nem jelent meg hivatalos tájékoztató.