Soltész: A templomfelújítási program hozzájárul a gazdaság újraindításához is

POLITIKA
2021 május 12., 10:53

„A magyar templomfelújítási program révén egyúttal városok, térségek is megújulnak, így ezek a beruházások hozzájárulnak a gazdaság újraindításához” - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Ajkán az MTI beszámolója szerint.

A 25 milliárdos programot a járvány miatt létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból finanszírozzák. Összesen 1800 templom újul meg, 1400 Magyarországon, 400 pedig a határon túl. Veszprém megyében 96 templomot újítanak fel összesen 1,3 milliárd forintból. Soltész szerint

„a támogatások egyértelmű alátámasztást nyertek”, hiszen a magyar emberek 80 százaléka a kereszténységet, a hitet és az elődeink által ránk hagyott keresztény kultúrát értéknek tekinti.

photo_camera Soltész Miklós Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Nemrég szintén a Gazdaságvédelmi Alapból különítettek el 10,5 milliárdot a református egyház beruházásaira és fejlesztéseire.

A kormány 40 milliárd forintot adott a katolikus Veszprémi Főegyházmegyének is, amit a vár megújítására és a történelmi egyházi épületek újbóli használatba vételére fordítanak az Európa Kulturális Fővárosa évadban.