Törvénymódosításra készülnek a turizmus-vendéglátás területén

turizmus
2021 május 12., 06:25

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja, fontos változások lépnek életbe a turizmus-vendéglátás területén, olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség kedd esti közleményében.

A közlemény szerint a törvénymódosítás egységes szálláshelyminősítési rendszerre, a vendéglátóhelyek és az attrakciók adatszolgáltatására és a kiemelt jelentőségű települések nevesítésére tesz javaslatot.

A Nemzeti Szálláshelyminősítési Rendszerben csillagok jelölik majd 1-től 5-ig, hogy „milyen szolgáltatásokat várhat el a vendég az adott szálláshelytől, milyen tartalommal és színvonalon”. Az MTÜ szerint az új minősítési rendszer megalkotását „fogyasztóvédelmi szempontok motiválták, miután számos panasz érkezett a vendégektől, hogy nem az állítólagos kategóriának megfelelő szolgáltatást kaptak egyes szálláshelyeken”.

A közleményben azt is megemlítik, hogy az első minősítés ingyenes lesz, a kisebb szálláshelyeket pedig hosszabb felkészülési idő segíti majd.

photo_camera Vízibicikli a Balatonon Fotó: Michal Fludra/NurPhoto via AFP

Az MTÜ szerint „szintén stratégiai cél a turisztikai szektor digitalizációja, amely most újabb mérföldkőhöz érkezett a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) bővítésével”. Az adatszolgáltatók köre a vendéglátóhelyekkel és az attrakciókkal egészül ki, így a jövőben ezen szolgáltatók adatai is részét képezik a naprakész turisztikai statisztikáknak.

A javaslatok között szerepel a kiemelt jelentőségű települések nevesítése is, „a megnevezés az önálló vonzerőt jelentő turisztikai célpontokra vonatkozik majd”. (24.hu)