A vallásszabadság korlátozása miatt ítélte el az amerikai külügy Kínát

külföld
2021 május 13., 07:08

Az Egyesült Államok elítélte Kínát és több országot csütörtökön a vallásszabadság súlyos korlátozása miatt. A washingtoni külügyminisztérium éves jelentésében élesen bírálták a pekingi vezetést, amiért jelentősen korlátozza az állampolgárok szabad vallásgyakorlását. Egyben beutazási tilalmat is bejelentettek egy volt kínai tisztségviselő ellen, akit a Falun kung nevű vallási irányzat tagjainak üldöztetésével vádolnak.

Kína széles körben kriminalizálja a szabad vallásgyakorlást, illetve továbbra is emberiesség elleni bűncselekményeket és népirtást követ el a muszlim ujgurok, valamint más vallási és etnikai kisebbségi csoportok ellen” - hangsúlyozta Antony Blinken külügyminiszter.

Antony Blinken
photo_camera Antony Blinken Fotó: ANDREW HARNIK/AFP

A dokumentum szerint Kínában a keresztényeket, a muszlimokat, a tibeti buddhistákat és a Falun kung követőit is súlyos társadalmi diszkrimináció éri a foglalkoztatás, a lakhatása és az üzleti lehetőségek terén.

Az amerikai diplomácia vezetője Iránt, Mianmart, Oroszországot, Nigériát és Szaúd-Arábiát is bírálta a vallásszabadság korlátozása miatt.

Daniel Nadel, a külügyminisztérium illetékese kijelentette, hogy az értékelés nem jelent éles váltást abban, ahogyan Washington tekint az emberi jogok kérdésére, inkább annak elismerését tükrözi, hogy a vallási és a politikai jogok ugyanolyan fontosak. (APNews/MTI)