Azzal vádolták meg a Budapesten bujkáló Gruevszkit, hogy ellopta a pártja adományait, és ingatlanokat vett belőle

bűnögy
2021 május 13., 15:57

A pártjának folyósított adományokat ellopva, egy Belize-i offshore cég közbeiktatásával vásárolt több ingatlant az észak-macedón fővárosban az ország volt miniszterelnöke a Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészség friss vádirata szerint - írja a Balkan Insight.

Az ügyben hat személyt - Gruevszkit, az unokatestvérét, üzlettársait és munkatársait - vádoltak meg. Azzal vádolják őket, hogy illegális forrásból származó összegekből, egy pénzmosási akció keretében, egy karibi offshore cég közbeiktatásával a valós tulajdonos, Gruevszki személyét elkendőzve vásároltak meg több építési telket és épületet Szkopje központjában, a főváros egyik elegáns külvárosában és Krushevo városában.

A vádirat szerint az országot irányító politikus 2012-ben szemelte ki az első telket. A miniszterelnök ekkor megkérte a titkosrendőrség fejét, Saso Mijalkovot, aki egyébként az unokatestvére, hogy segítsen neki úgy megvenni az építési területet a pártkasszából kivett pénzből, hogy a személye rejtve maradjon. Mijalkov megkereste egy Belize-i offshore cég macedón tulajdonosát és letárgyalta vele, hogy az falból alapít egy észak-macedón céget, amely megvásárolja az ingatlant. Gruevszkiék a vád szerint 2015-ben rávették a miniszterelnök egyik üzletember ismerősét, hogy az ő cége vásárolja fel az offshore cég helyi leányának részvényeit.

Gruevszki 2016-ig maradt hatalomban, hogy 2018-ban egy kétéves börtönbüntetés elől Budapestre szökjön, ahol politikai menedékjogot kért és kapott.

Gruevszki a vádemelésre a Facebookon reagált, bűnözőnek nevezve Zoran Zaev jelenlegi miniszterelnököt, aki szerinte politikailag motivált hajtóvadászatot folytat ellene. Az unokatestvére, Saso Mijalkov jelenleg is börtönben ül Észak-Macedóniában, miután a bíróság februárban első fokon 12 évre ítélte a Gruevszki bukásához is vezet illegális lehallgatási botrány miatt.