Nem hozott újabb lazításokat a kormány

járvány
2021 május 13., 07:32

Mivel nincs elég beoldott, a szerdai kormányülésen nem hoztak további enyhítő intézkedéseket. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 168 órának azt mondta, 5 millió beoltottnál szeretnék megtenni a következő nagy lépést. „Szerdán átléptük a 4,4 milliót. Vakcinából van bőven, tehát ha a rendelkezésre álló oltóanyagot nézzük, akkor akár már holnap meglehetne az 5 millió, de most már azok vannak soron, akik válogatnak a vakcinák között. Ezért úgy számolunk, hogy körülbelül két hét múlva léphetjük át az 5 milliós számot” -mondta a Gulyás, aki szerdán már arról beszélt az egyik megyei lapnak, hogy Magyarország elsőként tudta legyőzni a járványt.

A számok azt mutatják, hogy mostanra belassult az oltási program, szerdán csak 28 973-an kapták meg az első oltásukat, de ennek most újabb lökést adhat, hogy elkezdik oltani a 16-17 éveseket (90 ezren regisztráltak a lehetőségre), és újra lehet időpontot foglalni Pfizer-vakcinára is. Erről a lehetőségről 144 ezer, zömmel március elejéig regisztrált kapott csütörtökön SMS-t. Csütörtök reggelig 4 420 767-an kapták meg az első oltásukat, közülük 2 584 879-en már a másodikat.

A kormány azzal számol, hogy május végén lesz újabb lazítás, Gulyás a lapnak azt mondta, hogy például a rendezvényekkel kapcsolatos szabályozáson lehet majd változtatni. De zárt térben továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni ezeket.