Passzolgatják egymást közt a nyomozó hatóságok a túlárazott maszkgyártó gép ügyét

POLITIKA
2021 május 13., 07:47

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő még 2020 végén tett feljelentést a rendőrségen hűtlen kezelés és költségvetési csalás gyanújával, mert az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 200 millió forintnál is többet fizetett olyan maszkgyártó gépért, amit amúgy körülbelül 50 millióért árulnak máshol. Az állami központ egy közvetítő cégtől vásárolta meg az eredetileg Kínából behozott gépet.

A feljelentést a rendőrség első körben visszadobta, mondván az állami beszerzések árait nekik nem dolguk minősíteni. De mivel a feljelentésben szerepelt a költségvetési csalás gyanúja is, ezért a NAV nyomozóinak is átküldték a rendőrök az ügyet, mert ebben a tekintetben ott illetékesek nyomozni.

Hadházy Ákos egy megllóban.
photo_camera Hadházy Ákos egy megállóban. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A NAV most arról értesítette Hadházyt, hogy alaposan kivizsgálták az ügyet, de a költségvetési csalás nem állja meg a helyét, mert az ÁEEK ugyan költségvetési finanszírozású, de végső soron nem az állam, hanem egy állami szerv volt a megrendelő, úgyhogy nem merülhet fel a költségvetési csalás.

Ezzel együtt a NAV nyomozói is arra jutottak, hogy maga a beszerzés gyanús. Hanyag kezelés elkövetésének gyanúja merült fel szerintük, úgyhogy visszadobták az ügyet a rendőrségnek, hogy nyomozzanak tovább. (Hadházy Ákos Facebook oldala)