Valter Attila megszerezte a rózsaszín trikót, vezet a Giro d'Italián

sport
2021 május 13., 15:23
photo_camera Fotó: Luca Bettini/AFP

A magyar kerékpársport történetének legnagyobb sikerét érte el Valter Attila, aki a csütörtöki szakasz végén átvette a vezetést a Giro d'Italián. Ezzel övé az olasz körverseny élén álló bringásnak járó rózsaszín trikó.

Valter az összetettben a negyedik helyen állt, és ő viselte a legjobb fiatalnak járó fehér trikót a mai szakasz előtt. A 160 kilométeres csütörtöki menet egy közepesen nehéz hegy tetején végződött, és a szakasz jelentős részén szakadó eső nehezítette a versenyzők dolgát.

Az összetettben élen álló olasz De Marchi gyorsan leszakadt, Valter viszont az utolsó kilométerekig bírta a tempót a legjobbakkal. Amikor a végső győzelem várományosai elkezdték egymást támadni, a magyar kerékpáros az erejét okosan beosztva beállt egy közbülső csoportba, és végül a szakaszt nyerő svájci Gino Mader mögött fél perccel élt célba. Ezzel verte az eddig előtte állókat, és senki nem végzett annyival előtte, hogy meg tudja előzni az összetettben.

A csütörtöki szakasz után Valter vezeti az összetettet, megelőzve a kerékpársport utóbbi éveinek legnagyobb tehetségének tartott belga Remco Evenepoelt, és azt a kolumbiai Egan Bernalt, aki 2019-ben megnyerte a Tour de France-t, és az idei Giro legnagyobb esélyesének számít.

Valter a szakasz után, már rózsaszín trikóban azt nyilatkozta, hogy sírni tudna a boldogságtól, de arról is beszélt, hogy reggel tudatosan készült erre, mert érezte, hogy elég erősek a lábai a rózsaszín trikó megszerzéséhez.

Pénteken könnyűnek ígérkező szakasz következik a Girón, amin Valter minden bizonnyal meg tudja őrizni a rózsaszín trikót. A hétvégén viszont már keményebb szakaszok jönnek, ahol nagyon kell majd küzdenie, hogy további napokat tölthessen a kerékpársportban a Tour de France sárga trikója mögött a második legértékesebbnek tartott mezben. Valter dolgát segítheti, hogy innentől kezdve csapata, a francia Groupama-FDJ kiemelten fog azért dolgozni, hogy a magyar versenyző minél tovább megőrizze a rózsaszín trikót, és hogy május 30-án a milánói célban a lehető legjobb helyen végezzen az összetettben.

Valter továbbra sincs ott a Giro esélyesei közt, a legkeményebb hegyi szakaszokon minden bizonnyal perceket fog kapni a legjobbaktól. A 22 éves csömöri bringás azonban most hatalmasat lépett előre azután, hogy már a tavalyi Girón is kifejezetten jól szerepelt, és összesítésben a 27. helyen végzett. Az ő célja a következő több mint két hétben az lesz, hogy a 2021-es olasz körversenyen minél többet javítson a tavalyi helyezésén.