Elfogadják a magyar védettségi igazolványt Romániában

koronavírus
2021 május 14., 19:45

A román hatóságok elfogadják a magyar védettségi igazolványt - erősítette meg a Maszol.ro portálnak pénteken a határrendészet szóvivője és az Arad megyei tisztiorvos.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és román kollégája, Bogdan Aurescu gyulai találkozóján is téma volt az oltási igazolványok kölcsönös elismerése, és Florin Citu román miniszterelnök is megerősítette a múlt héten a magyar védettségi igazolvány elfogadását, de román-magyar megállapodás nem született a kérdésben. Ezért általános a bizonytalanság az utazni vágyók körében.

A határrendészet Arad és Bihar megyei szakaszát felügyelő nagyváradi regionális igazgatóságának szóvivője, Laura Bondar megerősítette, hogy elismerik a magyarországi védettségi igazolványt, ám hangsúlyozta, hogy karanténügyben a tisztiorvosi hivatal az illetékes. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az országos vészhelyzeti bizottság már januárban lehetővé tette, hogy a járványügyi szempontból kockázatosnak számító országból érkező, beoltottságukat bizonyító személyek mentesüljenek Romániában a karantén alól.

Horea Timis Arad megyei tisztiorvos úgy pontosított, hogy a kártya tulajdonosa csak abban az esetben mentesül a karantén alól, ha az oltás második adagjának felvételétől eltelt legalább 10 nap. Azok is mentesülnek Romániában a karantén alól, akik hitelt érdemlően bizonyítják, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen a belépés előtt legalább 14, legtöbb pedig 90 nappal, vagy egy igazoltan pozitív személlyel kontaktusba kerültek ez idő alatt.

Védettségi igazolvány nélkül, 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel is elkerülhető a karantén Románia területén, ha a belépő nem marad három napnál tovább az ország területén - írja a Maszol.ro. (MTI)