Hamarosan elfogy a Szputnyik V az oltópontokon

járvány
2021 május 14., 14:14

Bárki napokon belül megkaphatja a védőoltást életkortól és foglalkozástól függetlenül - mondta György István, az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy csütörtökön 144 ezer oltásra regisztrált felnőttet értesítettek sms-ben arról, hogy a Pfizer-oltóanyagra is foglalhatnak időpontot. Ők azok, akik legrégebben regisztráltak, és még nem kaptak oltást. Ha ennek az az oka, hogy nem fogadták el a felajánlott vakcinák egyikét sem, most szintén keddig jelentkezhetnek Pfizer-oltóanyagra. Ha marad szabad időpont, további oltásra váróknak küldenek sms-t.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy minden, első körös oltásra felhasználható vakcinát elérhetővé tesznek.

Csütörtökön megkezdődött a 16-18 évesek oltása is a kórházi oltópontokon Pfizer-vakcinával. Az oltásra regisztrált mintegy 95 ezer fiatal túlnyomó többsége foglalt időpontot, aki még nem tette meg, annak keddig van rá lehetősége.

Továbbra is elérhető az oltópontokon a Szputnyik, a Sinopharm és az AstraZeneca vakcinája. A Szputnyik-vakcinára korlátozott számban lehet időpontot foglalni, mert az orosz fél már leszállította a szerződött mennyiséget. Az elmúlt hetekben jelentős mennyiségű Sinopharm-vakcina érkezett, és nagyobb mennyiség még várható - mondta az államtitkár.

Ezen a héten 64 800 Moderna-vakcina érkezett, amelyeknek egy részét a második oltásra használják fel, az első körös oltásra háromezer háziorvosnak biztosítottak 1-1 ampullát, akik ezekkel 30 ezer embert olthatnak be.

Az egydózisú Janssen-oltóanyagot két helyen használják fel: az oltóbuszokon elsősorban a kistelepüléseken, köztük hátrányos helyzetű falvakban élőket oltják be vele, emellett 50 ezer adagot háziorvosok használhatnak fel.

György István azt mondta, a regisztráltak körében a 30 évesnél idősebbek 85 százaléka már megkapta legalább az első oltást, és a több mint 5 millió regisztrált 81 százalékát oltották be. (MTI)