Helyi lezárások jöhetnek Angliában az indiai variáns miatt

járvány
2021 május 14., 14:36

Egyre terjed Nagy-Britanniában, elsősorban Angliában a koronavírus indiai változata, amire a brit kormány a második oltások előre hozatalával és helyi lezárásokkal reagálhat - írja a BBC. Nadhim Zahawi oltásokért felelős brit miniszter szerint az is elképzelhető, hogy hamarabb kezdik majd beoltani a fiatalokat a több generációs háztartásokban, hogy ezzel is lassítsák az eddigi változatoknál fertőzőbb mutációt.

Tudósok szerint pedig elképzelhető, hogy az indiai variáns miatt későbbre kell majd tolni a korlátozások június 21-re tervezett feloldását. Nagy-Britanniában eddig 1313 embert regisztráltak az indiai variánssal, többségüket, 1255 főt Angliában. Az esetek 30 százalékát Londonban jegyezték föl. Az új variánssal megfertőződöttek száma viszonylag rövid idő alatt a duplájára emelkedett a szigetországban. Paul Hunter, a WHO koronavírussal foglalkozó tanácsának tagja szerint ráadásul az adatok nem teljesen naprakészek, így lehet, hogy már jóval többen kapták el az indiai mutánst. Május 12-ig négy ember vesztette életét az Egyesült Királyságban, akit az indiai variáns fertőzött meg.

A WHO szerint az eddigi adatok alapján úgy tűnik, hogy az indiai variáns gyorsabban terjed a koronavírus eddig ismert változatainál, de egyelőre nincs arra utaló jel, hogy súlyosabb megbetegedéseket okozna, vagy hogy az eddig kifejlesztett vakcinák és kezelési módok ne lennének hatékonyak vele szemben. Az új változatot eddig világszerte már 44 országban azonosították.