Külföldi ügynöknek minősítettek egy ellenzéki hírportált az orosz hatóságok

Média
2021 május 14., 19:10

Külföldi ügynöknek minősítették az orosz hatóságok pénteken az ellenzéki VTimes hírportált, és végrehajtókat küldtek a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (SZER/SZR) részvénytársaság moszkvai irodájába a meg nem fizetett pénzbírságok behajtására.

A VTimest tavaly alapították a Vedomosztyi című gazdasági lap szerkesztőségéből kilépett újságírók, miután az újság új főszerkesztője állítólag Kreml-barát cenzúrát akar bevezetni. A Vedomosztyira sokáig azon kevés, nagy befolyással bíró lapok egyikeként tekintettek, amelyek nem állnak közvetlenül a hatóságok vagy a politikai vezetéshez közeli üzletemberek irányítása alatt.

A VTimes az utóbbi kevesebb mint egy hónap alatt már a második Kreml-kritikus sajtóorgánum a Meduza független hírportál után, amelyet külföldi ügynöknek nyilvánítottak. A vonatozó törvény értelmében a külföldi ügynöknek minősített médiacégek anyagait csak akkor lehet Oroszországban terjeszteni, ha azokban feltüntetik, hogy más államok érdekeit szolgálják. Az érintett, külföldről finanszírozott vállalkozások fokozott hatósági ellenőrzés alatt is állnak. A Meduza szerint a hatósági intézkedés akadályozza újságírói munkát, és ezzel tönkretette a vállalkozást.

Pénteken bírósági végrehajtók érkeztek ki a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió részvénytársaság moszkvai irodájához és kezdték kihordani a berendezési tárgyakat. A SZER/SZR moszkvai bankszámláit zárolták. A társaságot értesítették a végrehajtási eljárás megindításáról.

A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió részvénytársaságot és annak igazgatóját az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet tizenegymillió rubeles (mintegy 44 millió forintos) bírsággal sújtotta februárban , amiért a cég anyagain nem tüntette fel, hogy külföldi ügynöknek számít Oroszországban. A médiavállalatra eddig összesen már 71,5 millió rubel (több mint 280 millió forint) bírságot szabtak ki ilyen címen Oroszországban. "Nem hagyjuk magunkat elhallgattatni ilyen erőszakos taktikákkal, és nem hagyjuk cserben orosz hallgatóságunkat" - közölte Jamie Fly, a SZER/SZR elnöke.

A vonatkozó jogi szabályozást 2019-ben kiterjesztették magánszemélyekre, a többi között bloggerekre is, jogvédők szerint azzal a céllal, hogy elhallgattassák a másként gondolkodókat. A külföldi ügynökök oroszországi listáján jelenleg 20 személy és sajtóorgánum szerepel. (MTI)

Kiemelt videóink