Mianmarban szabadon engedik a japán újságírót, akit egy hónapja tartanak fogva

külföld
2021 május 14., 04:50

Mianmar szabadon engedi a japán újságírót, akit álhírek terjesztésével vádolva csuktak le még április közepén. A lépést Mianmar baráti gesztusnak szánja Tokióval szemben.

„Bár az újságíró megszegte a törvényt, az ügyet lezárjuk, őt pedig elengedjük eleget téve a japán kérésnek tekintettel Mianmar és Japán szoros kapcsolataira és jövőbeni viszonyára” – áll az országot irányító katonai junta hivatalos közleményében.

Juki Kitazumi, a 45 éves japán újságíró korábban az egyik legolvasottabb japán lapnak, a Nikkeinek tudósított Mianmarból, később szabadúszóként több japán sajtóorgánumnak dolgozott, és olyan tartalmakat osztott meg a közösségi médiában, amelyek érzékenyen érintették a mianmari katonai hatalmat. Április 18-án tartóztatták le ranguni házában, és egy olyan börtönbe szállították, ahol politikai foglyokat őriznek. Már februárban is őrizetbe vették egyszer, de akkor pár órával később elengedték.

photo_camera Tüntetők Rangunban május 12-én Fotó: STR/AFP

A japán kormány tiltakozott az újságíró letartóztatása miatt, Szuga Josihide kormányfő pedig azt mondta, mindent megtesznek a kiszabadítása érdekében.

A mianmari hadsereg február 1-jén, a választások utáni új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, az államfőt és a de facto miniszterelnökként dolgozó Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) tömörülés több politikusát őrizetbe vették. Azóta gyakorlatilag folyamatosan tüntetnek az országban. Jogvédők szerint a hadsereg legalább 730 tiltakozót megölt, és őrizetbe vettek több mint háromezer embert, akik a puccs ellen tüntettek. (MTI)