Orbán megbeszélte Karikó Katalinnal, hogyan készül a disznósajt

járvány
2021 május 14., 06:27

A miniszterelnök péntek reggel a legújabb rádiós kinyilatkoztatásában elmesélte, miről beszélgetett Karikó Katalinnal, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatójával előző nap a Várban: „Csomó érdekes dolgot mondott, orvosbiológiai szakmai dolgokat is. Volt, amit megértettem. Azért egy ilyen beszélgetés egy magamfajta jogász számára nem olyan egyszerű”. De a legfontosabbnak Orbán azt tartja, hogy „itt ismét egy nagy magyar teljesítménnyel állunk szemben. Van abban valami nagyszerű, hogy valaki Kisújszállásról elindulva a ma élő legismertebb magyarrá válik. nyugodtan mondhatjuk, hogy Karikó Katalin a ma élők között a legismertebb magyar. Ráadásul egy olyan teljesítménnyel jut el a világhírnévig, amivel sok millió ember életét lehet megmenteni ”.

Karikó Katalin mond valamit Orbán Viktornak.
photo_camera Karikó Katalin mond valamit Orbán Viktornak Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Arról, hogy Karikó a Nagykunságból származik, Orbán Viktornak az jutott eszébe, hogy „ugye az én édesanyám mezőtúri, a feleségem pedig szolnoki, tehát Magyarországnak azt a részét, amit Hunniának lehet nevezni, elég jól ismerem. Az egy szálkásabb világ, mint a pannon világ a Dunától nyugatra. Ott keményebb harc folyik az életért, de az jót tesz a küzdőszellemnek”.

Orbán Viktor biztonságban érezte magát Karikó Katalin mellett, mivel a professzor mindent tud a járványról és a védőoltásról, „tehát van egy magyar ember, aki ha bármi baj van, elérhető, fölhívható és tud nekünk tanácsot adni, hogy mit tegyünk”. De azt sem felejtette el megemlíteni, hogy Karikó hentes családból származik, úgyhogy

a kémcsövek és a védőoltás mellett meg tudtunk vitatni olyan szakmai kérdéseket, mint a disznósajt és hasonló ügyeket”.

Abban is sikerült megállapodniuk, hogy paprikát csak Szegedről.