Új mozgalmat indít Karácsony

belföld
2021 május 15., 16:09

Egész napos országjárása után szombat délután kampányindító beszédében új mozgalom alapítását jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester, aki a Párbeszéd, az MSZP és az LMP jelöltjeként ma tette hivatalossá, hogy miniszterelnök-jelöltként indul az ellenzéki előválasztáson. Karácsony délutáni, a Faceookon megosztott beszéde két hangsúlyos motívumra volt kihegyezve: a hatalommal visszaélő, kiváltságos 1 százalék trónfosztására, illetve a 99 százalék uralomra jutására. Az új mozgalom neve ennek megfelelően 99 Mozgalom lesz, ez lenne hivatott összefogni az ellenzéki összefogást támogató politikai közösséget.

Azt mondta, nem bízhatjuk az országot tovább az 1 százaléknyi kiváltságosra, akiknek a hatalom a pénzhez kell, hogy általa még több hatalomhoz jussanak. Karácsony egyszer sem ejtette ki a Fidesz vagy Orbán Viktor nevét, de az 1 százalékkal kapcsolatban urizálásról, fennhéjázó kivagyiságról beszélt, és hogy "nem tűrhetjük tétlenül, hogy szétlopják a hazánkat".

A mostani kormányt Európa legmohóbb, leggátlástalanabb, legcinikusabb, legönzőbb kormányának nevezte. Kormányváltásnál több kell, újra kell építeni a köztársaságot, újra kell egyesíteni az országot

-jelentette ki.

Saját LMP-s politikai debütálására utalva sajnálattal beszélt arról, hogy mióta politikával foglalkozik, nem lett más a politika, sőt, csak "még olyanabb lett". Ahogy azt már reggeli bejelentésekor is elmondta, a fő feladatának az ország újraegyesítését tekinti.

Azt mondta, olyan országot szeretne, ahol senki sem tartja hazaárulónak a másikat. Ahol a jobboldaliak és a baloldaliak - vagy ahogy ő fogalmazott, az emberek sem a haladás, sem a hagyomány nevében - nem nézik le egymást. Ahol nem kell választani haza és haladás, nemzet és Európa, Budapest és vidék között.

Egyetlen Magyarország van, van, a közös haza, ahol a szabadságot és a biztonságot az alkotmányos jogállam szavatolja, ahol az intézmények erősebbek az erőszakos politikusoknál.

10 év után nem kitalált ellenfeleket kell legyőzni - utalt Karácsony a kormányzati plakátkampányokra, - mert a bajaink nagyon is valóságosak.

Úgy fogalmazott, hogy semmi nem működik az államból, aminek működnie kéne, fenntarthatóbb és emberségesebb politikára van szükség. Egyesítő tettekre a válság legyőzéséhez, az egészségügy, az oktatás rendbetételéhez, a korrupció visszaszorításához, a munkahelyek megerősítéséhez, a megélhetési költségek csökkentéséhez.

Beszélt a zöld és a szociális fordulat szükségességéről, mert "a jövő vagy zöld lesz, vagy nem lesz". Elhibázottnak és célt tévesztettnek nevezte a járványkezelést.

Azt mondta, az 1 százalék uralmára minden rámegy: a megtakarításaink, a Balaton, a Fertő-tó, az egyetemeink, a diákvárosunk, a nyugdíjunk, a békés mindennapjaink, a barátságaink és a maradék szövetségeseink a világban.

Azt is kijelentette, hogy mindenképp meg kívánja akadályozni a bérlakások elherdálását és a Diákváros lecserélését a Fudan egyetemre.

Nem hátrálok meg a packázások elől, jó kiképzést kaptam abból, hogy ez hogy működik a gyakorlatban - utalt a személye elleni támadásokra, és kijelentette, hogy felveszi a kesztyűt. Mint mondta, az 1 százalék uralmát se megszokni nem fogja, se megszökni előle. Szerinte a kormány képtelen az együttműködésre, és Magyarország ma nem olyan hely, ahol nyugodtan lehet dolgozni, ő sem maradhat főpolgármester, mert honvédő háborúba kényszerítik.

A hatalom önmagában semmi: morális célt kell szolgálnia, ami ma nem lehet más, mint az ország újraegyesítése, az összetartozás megerősítése, a jóvátétel, a jogállam, a köztársaság újraépítése

- mondta.

Mindez nem lehet csak a demokratikus pártok és a jelöltek ügye, az 1 százalék megállításához mindenkire szükség van: konzervatívokra, liberálisokra, a baloldalra, zöldekre, a civilekre, a szabad sajtóra. Elsősorban pedig közösségekre - mondta Karácsony, hozzátéve, hogy az új mozgalom programjának 9 pontját a közeljövőben hozzák nyilvánosságra.

Bár a 99 mozgalom honlapja hivatalosan még nincs kész, egyik olvasónk rábukkant, az alapítók névsora például, akik közül Karácsony Ángyán Józsefet, Bod Péter Ákost, Ferge Zsuzsát, Kis Jánost és Alföldi Róbertet név szerint is említette, itt tekinthető meg.